Radijacijske ozljede – dijagnostika i liječenje

Radijacijske ozljede – dijagnostika i liječenje - Dodig, Damir | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Dodig, Damir
DIMENZIJA
11,68 MB
NAZIV DATOTEKE
Radijacijske ozljede – dijagnostika i liječenje.pdf
ISBN
2607936989853

OPIS

Ovo je prva knjiga ove tematike na hrvatskom jeziku, a malo ih je i u svjetskoj literaturi.U knjizi su sistematično prikazani dijagnostika i liječenje radijacijskih bolesti. Budući da je dijagnostika tih ozljeda povezana s procjenom primljene doze zračenja, iznose se i osnove fizike i instrumentacije što je potrebno za procjenu doze. Knjiga ima dva dijela. U prvom dijelu razmatraju se načela fizike i biologije potrebna za razumijevanje učinaka zračenja. Taj je dio dopunjen i opisima nekih relevantnih tehnika i metoda, npr. detekcije, spektrometrije i dozimetrije zračenja, zatim analize kinetike zadržavanja radionuklida, citogenetičkih tehnika itd. U drugom je dijelu knjige naglasak na medicinskim aspektima radijacijskih ozljeda, ali ni ovdje teorija nije jedini sadržaj već je dopunjena uputama za rad u praksi i za organizaciju zbrinjavanja. Na kraju knjige raspravlja se o psihološkim načelima nuklearnih akcidenata i obavještavanja javnosti. Knjiga je namijenjena studentima, liječnicima, specijalistima nuklearne medicine i drugih specijalnosti, te svima koji se mogu profesionalno suočiti s radijacijskim ozljedama.

Ipak, ozljede brahijalog spleta mogu se povremeno naći nekoliko godina nakon radioterapije pazušne regije i dojke uslijed tretiranja karcinoma dojke. [2] Ozljede se mogu podijeliti po anatomskom mjestu nastanka na 5 kategorija: 1.

Šteta je prsni simptome. Naučio sam očni oftalmološki migrene. Dobivam ih jednom ili dva puta mjesečno.

POVEZANE KNJIGE