Urični artritis – giht – ulozi – podagra

Urični artritis – giht – ulozi – podagra - Čunović, Slavko | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Čunović, Slavko
DIMENZIJA
6,74 MB
NAZIV DATOTEKE
Urični artritis – giht – ulozi – podagra.pdf
ISBN
1756306162775

OPIS

To je prva opširna monografija o ovoj bolesti napisana u našoj sredini i na hrvatskom jeziku. Autor, internist i reumatolog, dr. Čunović, čitav je svoj radni vijek posvetio problemu uričnog artritisa. Prvi je u nas upozorio da ta bolest nije rijetka, već se na nju naprosto zaboravilo. Knjiga je utemeljena na bogatom vlastitom iskustvu s 217 bolesnika koje je autor brižno obradio i pratio dugi niz godina. Materija je podijeljena u pet osnovnih poglavlja koja sadržajem i smislom čine određene cjeline: uvod; povijest; metabolizam purina, stvaranje i izlučivanje urične kiseline; hiperuricemija; urični artritis (na oko stotinjak stranica s opsežnom slikovnom dokumentacijom). Knjiga je prikladna za nastavne svrhe (studenti medicine, liječnici specijalizanti iz interne medicine te uže specijalizacije iz reumatologije), ali joj obilje citirane literature daje još i vrijednost priručnika u kojemu će i liječnici specijalisti, ali i oni primarne zdravstvene zaštite, odnosno obiteljski liječnici naći odgovor na mnoga praktična pitanja koja se mogu nametnuti pri susretu s takvim bolesnikom. Slikovni prilozi tiskani su u boji.

Prvi stadij bolesti obično se očituje povišenom razinom mokraćne kiseline bez tegoba. URIČNI ARTRITIS - GIHT, podgara - ulozi - slavko čunović (100024543) - Urični artritis - pogled u prošlost Ružica Čunović-Dubroja ; Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Krapinske Toplice, Hrvatska Puni tekst: hrvatski, pdf (442 KB) Suprotno ovome, giht je rijedak u kralješnici, natkoljenici ili ramenu. Drugi simptomi akutnog artritisa uloga mogu biti vrućica, tresavica, opće loše osjećanje i ubrzan rad srca (tahikardija).

Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Simptomi su nagli napadi jake boli, crvenilo i oticanje zglobova.

POVEZANE KNJIGE