Psihologijsko testiranje, 2.izdanje

Psihologijsko testiranje, 2.izdanje - Jackson, Charles | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jackson, Charles
DIMENZIJA
5,52 MB
NAZIV DATOTEKE
Psihologijsko testiranje, 2.izdanje.pdf
ISBN
1160982512927

OPIS

Poglavlja u ovoj knjizi-priručniku sastoje se od jednostavnih pitanja postavljenih u naslovima, poput: Što je važno znati o psihologijskim testovima?, Zašto upotrebljavate testove?, Što je psihologijski test?, Gdje se testovi koriste? itd. Tekst se ne bavi konstrukcijom testova i teorijom na kojoj se testovi temelje, njihovom psihometrijskom evaluacijom, već opisom i upotrebom testova, te raspravom o tome tko, kako i zašto koristi testove. Iako psiholozi nisu i ne trebaju biti jedini korisnici testova, oni su dužni pokazati i poučiti druge korisnike kako ih trebaju rabiti, koliko i što se može njima postići. Testovi i testiranje često se mistificiraju, ali dužnost je psihologa poraditi na demistifikaciji i otklanjanju negativnih stavova prema testovima i njihovoj upotrebi. Rezultat u testu ili testovima omogućuje čovjeku da nešto sazna o samome sebi, o svojim sposobnostima, sklonostima itd., što ne bi mogao saznati na neki drugi način ili bi taj drugi način bio teži, bolniji, pa i znatno dugotrajniji. Suvremeni pristup testiranju uključuje svaku ispitivanu osobu u proces odlučivanja o njezinoj sudbini, pa time proces donošenja odluka nije više isključivo u domeni stručnjaka. Sukladno tome, najbolje i najkorisnije što psiholozi mogu učiniti za svoju struku i dobrobit njezinih korisnika jest diseminirati važne i relevantne informacije o testovima i testiranju svima onima koji na bilo koji način dolaze u doticaj s testovima ili rezultatima testiranja. Iz sadržaja Zašto je važno nešto znati o psihologijskim testovima?; Zašto upotrebljavati testove?; Što je psihologijski test?; Gdje se primjenjuju testovi?; Razumijevanje testovnih rezultata; Kako procjenjivati testove?; Kako ispravno primjenjivati testove?; Kako saznati nešto o testovima?; Promicanje primjerenog testiranja.

Način praćenja kvalitete Testiranje statističke nul-hipoteze uzima se kao vrlo definirana i standardizirana procedura no postoji niz oprečnih stavova o logici testiranja nul-hipoteze i upotrebljivosti takve procedure u donošenju valjanih zaključaka. Cilj je studente upoznati s različitim aspektima valjanosti takvog načina statističkog (znanstvenog) zaključivanja. national Classification of Headache Disorder s, 2.

(1992). Neke psihosocijalne karakteristike nezaposlenih.

POVEZANE KNJIGE