Zdravstvena psihologija

Zdravstvena psihologija - Havelka, Mladen | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Havelka, Mladen
DIMENZIJA
3,66 MB
NAZIV DATOTEKE
Zdravstvena psihologija.pdf
ISBN
3780875872378

OPIS

Bez boljeg poznavanja socijalne psihologije, sociologije, biokemije i drugih znanosti nije moguće uspješno rješavati zdravstvene probleme, pa su se javile tzv. bihevioralna medicina i psihosomatska medicina, a najnoviji trend, nastao iz razvoja ovih novih disciplina, jest suvremena zdravstvena psihologija. Psihosocijalne pojavnosti zdravlja i bolesti, povećanje učinkovitosti preventivnih, dijagnostičkih, terapijskih i rehabilitacijskih aktivnosti primjenom psihologijskih spoznaja, humanizacija međuljudskih odnosa, posebno koncentracija na odnos između zdravstvenog osoblja i samog bolesnika, važnost psiholoških čimbenika (npr. stresa) u nastanku nekih bolesti – sve su to teme koje danas obuhvaća zdravstvena psihologija. Drugim riječima, prastara ideja nekih filozofa i liječnika, tj. ideja o jedinstvenosti tjelesnog i psihičkog, danas je u zdravstvenoj psihologiji ponovno uskrsnula. Ali ipak, razlika između onoga nekad i ovoga danas je velika: ono nekad bilo je rezultat spekulacije ili intuicije pojedinih mudrih liječnika ili filozofa, a ovo danas je rezultat znanosti, tj. dokazanih činjenica. Iz sadržaja Psihologija u zdravstvu; Komunikacija u zdravstvu; Socijalna potpora, obitelj i samozaštita u unapređenju zdravlja i liječenju bolesti; Stres i tjelesno zdravlje; Tjelesni nedostaci, bolesti i psihička stanja; Psihološke teškoće bolesnika u bolnici; O boli; Zdravstvena psihologija i starenje; Psihološke pojavnosti neizlječivih bolesti; Zdravstvena psihologija i posao; Etička pitanja u zdravstvenoj psihologiji.

U osnovi, bavi se proučavanjem meĎuodnosa psihičko - telesno ... Priručnik „Zdravstvena psihologija u medicinskoj praksi" originalniji je po svojoj ideji i motivu za realizaciju, nego po sadržajima koji su dobro utemeljeni i poznati u psi‐ hološkoj, a znatno manje u medicinskoj praksi. Sistematizovana znanja, ilustro vana primerima iz prakse, imaju za cilj da omoguće efikasnije funkcionisanje zdrav ... Zdravstvena psihologija je novija grana primijenjene psihologije koja se snažno razvijala u posljednjih dvadesetak godina.

(2002.): Zdravstvena psihologija, Materijali za vježbe. LITERATURA DODATNA Zdravstvena psihologija Psihosocijalne osnove zdravlja Ana Havelka Meštrović, Mladen Havelka.

POVEZANE KNJIGE