Leksikon svetaca

Leksikon svetaca - Gorys,Erhard | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Gorys,Erhard
DIMENZIJA
9,17 MB
NAZIV DATOTEKE
Leksikon svetaca.pdf
ISBN
8732081697176

OPIS

Iz godine u godinu putuju mnogobrojni ljudi u najrazličitije zemlje Europe i Sredozemlja i nailaze tamo u crkvama, kapelama i na drugim mjestima na kršćanske svece, na likove i relikvije katoličkih, pravoslavnih, armenskih, koptskih i drugih svetaca koji svjedoče o povijesti, crkvenoj povijesti, pa i o povijesti umjetnosti. Sveci nam ne odaju uvijek svoja imena, no iz njihova prikaza, prema predmetima koje imaju uza se ili ih prate, prema njihovim atributima, zainteresirani promatrač može utvrditi njihov identitet i saznati njihovu povijest života i djelovanja, a po mogućnosti i njihova mučeništva. Tome neka bude u pomoć i ovaj Leksikon svetaca. Iz sadržaja O knjizi; Štovanje kršćanskih svetaca; Proglašavanje svetim (kanonizacija); Štovanje svetaca u hrvatskim zemljama; Sveci od A do Ž; Atributi svetaca; Zaštitnici, pomoćnici i zagovornici; Rječnik pojmova.

Sveta Marija Dominika Mazzarello: utemeljiteljica Družbe sestara Kćeri Marije Pomoćnice. Rodila se 9.

Odgovor na pitanje br. 2367: Poštovani, trebala bih literaturu za seminar: Ranokršćanske crkve u Dalmaciji i salonitatski mučenici. U katolicizmu i pravoslavlju, uobičajeno je štovanje svetaca, a u Katoličkoj crkvi se oni službeno proglašavaju .

POVEZANE KNJIGE