Druga strana ničega

Druga strana ničega - Krmpotić, Vesna | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Krmpotić, Vesna
DIMENZIJA
7,57 MB
NAZIV DATOTEKE
Druga strana ničega.pdf
ISBN
2744504663235

OPIS

Nova zbirka renomirane hrvatske pjesnikinje predstavlja namjerni iskorak iz njezinog projekta “108 pjesama u 108 knjiga”. Inspirirana svjetonazorskom, vjerskom i mističkom tradicijom bliskih joj istočnih kultura, posebice učenjem Sai Babe, Vesna Krmpotić ostvaruje izričajno maksimalno jednostavne, zgusnute, u formalnom smislu “kratke”, a semantički – raskošne lirske himne, laude i ode posvećene “drugoj strani ničega”, koja je ništa drugo nego : Sve. Na taj način autorica transcendira kantovsku razdvojenost subjekta i objekta, priklanjajući se više Schellingovu Apsolutu… Jednina kao i Dvojina obuhvaćeni su Svime, jednako tako kao što je i Sve prisutno u svakome od njih pojedinačno. Posebnost i jedinstvenost zbirke iskazuje se već na početku, u kazalu knjige, jer je i ono sâmo jedna dugačka pjesma, u kojoj je svaki stih – naslov jedne pjesme (redoslijedom njezina pojavljivanja). Tribina “Jutro poezije” dodijelila je zbirci nagradu “Josip Sever” za najbolju knjigu u 2003. godini.

Tu nema ničega dobroga za narod, za društvo i državu. Tu ima samo korupcije, manipulacija, namještaljki, laži, pohlepe i kriminala.

'Gospod je pastir moj i ničega me neće lišiti…', najednom počnem da osećam, zbunjen i začuđen, onu prijatnu toplotu i ispunjenost, skoro identičnu osećanju kao kada se puši marihuana, a da pre toga više dana to nisam činio. Ta opijenost bez pića i konkretnog povoda, stala je da me obuzima sve ... Ova druga na ostalim slikama se zvala "slavonka" ili tak neš, ugl.

POVEZANE KNJIGE