Neuropsihologijska procjena, testovi i tehnike

Neuropsihologijska procjena, testovi i tehnike - Galić | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Galić
DIMENZIJA
5,73 MB
NAZIV DATOTEKE
Neuropsihologijska procjena, testovi i tehnike.pdf
ISBN
3088153555507

OPIS

Različite definicije određuju neuropsihologiju kao znanstvenu disciplinu koja istražuje veze između funkcija središnjeg živčanog sustava i ponašanja. Nema potpunog slaganja oko toga je li neuropsihologija jedinstvena disciplina ili je sastavljena od nekoliko odvojenih disciplina kao što su npr. eksperimentalna neuropsihologija i klinička neuropsihologija. Neuropsihologijska procjena obrađena je s obzirom na koncept organiciteta koji uključuje lokalizaciju funkcija, ekvipotencijalnost, modularnost i neuronske mreže. Cerebralna asimetrija uključuje odnos strukturalne i funkcionalne asimetrije, metode za utvrđivanje cerebralne asimetrije, cerebralnu asimetriju u djece, razlike među spolovima te funkcije lijeve i desne hemisfere. Obrađeni su funkcionalni sustavi ponašanja s obzirom na kognitivne i receptivne funkcije, vidni i auditivni sustav, somatosenzornu agnoziju i kortikalne taktilne poremećaje te miris i okus. Slijedi rasprava o pamćenju, podjeli pamćenja na kratko i dugoročno pamćenje, mišljenju i ekspresivnim funkcijama, apraksiji i vizuokonstruktivnim poremećajima, svijesti, pažnji i stupnju aktiviteta, emocijama i ličnosti te izvršnim funkcijama. Knjiga obrađuje temeljne pojmove neuropsihologijske procjene – od razvoja neuropsihologije do testova i tehnika neuropsihologijske procjene. Iz sadržaja Klinička neuropsihologija; Klinička neuropsihologija – razvoj, definicije i odnos prema srodnim disciplinama; Neuropsihologijska procjena – osnovni pojmovi u odnosu mozak-ponašanje; Neuropsihologijska procjena – funkcionalni sustavi ponašanja; Testovi i tehnike u neuropsihologijskoj procjeni; Odabrani testovi iz neuropsihologijskog laboratorija A.L. Bentona.

6.Tsakanikos E, McCarthy J (2014) Handbook of Psychopathology in Intellectual Disability, New York, Springer. Gyrus 3, 130 - 133 Travanj 2014 Neuropsihologijska procjena Slavka Galić Iz sadržaja: Klinička neuropsihologija; Klinička neuropsihologija - razvoj, definicije i odnos prema srodnim disciplinama; Neuropsihologijska procjena - osnovni pojmovi u odnosu mozak-ponašanje; Neuropsihologijska procjena - funkcionalni sustavi ponašanja; Testovi i tehnike u neuropsihologijskoj ... Neuropsihologijska procjena : testovi i tehnike / Slavka Galić ; [fotografije Ilija Bagarić].

ISBN 953-0-31531-7 WB 460 MEDICINSKA PRAKSA. Fizikalna medicina.

POVEZANE KNJIGE