Fijasko

Fijasko - Kertesz, Imre | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kertesz, Imre
DIMENZIJA
8,73 MB
NAZIV DATOTEKE
Fijasko.pdf
ISBN
5407553775707

OPIS

Roman Fijasko drugi je dio Kertészove tetralogije o stradanju. Naime, nakon što je napisao i objavio (1974.) roman Čovjek bez sudbine u kojem obrađuje temu Auscwitza i holokausta promatran i ispripovijedan iz perspektive četrnaestogodišnjaka, Imre Kertész, u svojoj zemlji, doživio je posvemašnju šutnju, kritičari nisu pisali o njegovu romanu, ostao je prešućen, nitko nije želio dirati u crni i mračni dio mađarske povijesti, u 1944. godinu i holokaust Židova. Fijasko je logičan i jedini mogući nastavak Čovjeka bez sudbine, u njemu Kertész opisuje daljnju sudbinu svojega junaka, čovjeka koji se našao u socijalizmu sa svim njegovim strahotama. Kao i u Kafkinim romanima posebno Dvorcu i Procesu junak Kertészova Fijaska, inače pisac, u središtu je birokratske, ovoga puta socijalističke, mašine, njegov je život, u bijednih 28 metara kvadratnih, osuđen na sebe i na stalno promišljanje literature i života. Fijasko je primjer romana koji itekako pokazuje kako je poetika moderne i dalje živa i jednako dobra. Ovaj roman čija je struktura osjetno složenija od pravocrtna pripovijedanja Čovjeka bez sudbine prepun je samoironije a Kertésza je potvrdio kao autora koji je zasluženo za svoj opus dobio Nobelovu nagradu za književnost. Objavljivanjem Fijaska upotpunjena je i na hrvatskome jeziku Kertészova romaneskna tetralogija koji čine Čovjek bez sudbine, Fijasko, Kadiš za nerođeno dijete i Likvidacija.Starac je stajao pred ormarom sa spisima. Razmišljao je. Bilo je jutro. (Reklo bi se, oko deset.) Starac najčešće baš u to doba razmišlja. Imao je mnogo briga i nevolja, dakle, imao je o čemu razmišljati. No starac ipak nije mozgao o onome o čemu bi zapravo morao razmišljati. Međutim, o čemu je doista razmišljao, to ne bismo mogli posve točno dokučiti. Po njemu se primjećivalo samo da razmišlja, ali ne i da misli. A može biti da nije ni razmišljao. Samo što je bilo jutro (reklo bi se, bilo je oko deset), a on se navikao da otprilike u to doba uvijek razmišlja. Starac je već stekao golemu rutinu u razmišljanju; bio je sposoban stvoriti privid razmišljanja pa je već i sam za sebe počinjao vjerovati da doista razmišlja. To je prava istina, nema se tu što uljepšavati. Starac je, dakle, razmišljajući (utonuvši u razmišljanje) stajao pokraj ormara sa spisima….

Izvor: Instagram. Američki modni časopis Vogue svakog se mjeseca izdaje u 23 države u svijetu.

U narednim tjednima i Europska komisija radi na tome da umreži aplikacije pa će se informacije razmjenjivati i preko granice. Fijasko s cjepivom potaknuo raspravu: Je li Njemačka tako dobro organizirana kao što svi vjeruju? Novinar DW-a donosi odgovore na pitanja koje su reforme zajedničkog života stanovnika Njemačke prisutne Inicijativa za zabranu pobačaja konzervativnog zastupnika Hrasta, odnosno Hrvatskih suverenista Hrvoja Zekanovića doživjela je u parlamentu potpuni fijasko. Na njegovu inicijativu potpisalo samo deset zastupnika, a da bi prijedlog Zakona uopće ušao u proceduru potrebni su potpisi najmanje 30 zastupnika. Video kojim Badrićka i stožeraši pozivaju na cijepljenje - doživio fijasko, nakon mase loših komentara isključeno je 'lajkanje' i komentari videa ?! siječanj 11, 2021.

POVEZANE KNJIGE