Večera bez politike

Večera bez politike - Stojić, Mile | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Stojić, Mile
DIMENZIJA
8,61 MB
NAZIV DATOTEKE
Večera bez politike.pdf
ISBN
1373253027677

OPIS

Šta je, dakle, ono najvrednije u Stojićevoj poeziji? Lakoća pripovijedanja stihom, skoro pa besprijekorno ovladavanje formom koja – uz sadržaj koji uvijek dolazi kao destilat percepcije svijeta – čini jedinstvene cjeline, koje su u ovdašnjoj poeziji svojstvene samo nekolicini odabranih!?Jesu li najbolje strane njegovog pisanja, sada nakon osme po redu knjige poezije Večera bez politike, vezane uz to da on danas piše i pjeva bolje nego ikad zato što je u razdoblju zrelosti akumulirao iskustvo i znanje za poeziju koja ga može učiniti besmrtnim? Ne, nijedno od pobrojanog nije najveći kvalitet, iako svi ovi argumenti nisu za odbaciti. Još je bolje kad se o jednom pjesniku može pisati i govoriti na takav način. Ipak, ono najvrednije u poeziji Mile Stojića, a to je očigledno i u ovoj knjizi, vjera je u poeziju, ostajanje na njezinoj strani. Zbog te tanke, ali vjerovatno najvažnije komponente kad je pisanje uopće u pitanju, mogu se zaboraviti i teorijski obrasci, čak i melodija riječi, i činjenica da se radi o jednom od najkultiviranijih pisama na našem govornom području. Ono što se neće i ne treba zaboraviti jest da je ta varljiva i krhka stvar dala takve pjesme kao što su Kapetan Odisejeve mornarice, Naknadni epitaf za Iliju Jakovljevića, Haj, vaj, Krhotine uz dan 11. rujna… Takva vjera sada, nakon dva perioda u Stojićevom stvaralaštvu – refleksivnog i stvarnosnog – rađa novi kvalitet. Večera bez politike, pusta želja nas obilježenih tragedijama i skepsom, ovdje se materijalizirala u knjizi koja bi mogla postati jednom od najreferentnijih točaka novije hrvatske i bosanske lirike. Istoznačnost literarnog i životnog bivanja u slučaju knjige Večera bez politike je skoro jedinstvena pojava u nas i jedan od najvažnijih razloga zbog kojih ovu knjigu valja imati. Zbog vjere u poeziju, varljive kao što je i vjera u život sam, ali toliko zavodljive da joj je nemoguće odoljeti. Kao, uostalom, i ovoj knjizi poezije. Ahmed Burić

Organizam ne stigne preraditi svu tu hranu koja se pretv... Predsjednica ORaH-a Mirela Holy priznala je gostujući sinoć u emisiji Veto na Jabuci TV kako je bila sa Zoranom Milanovićem na večeri kod ministra obrane Ante Kotromanovića. 'To je bila privatna večera bez politike' - To je bila privatna večera na kojoj se nije pričalo o politici.

Kad se postave pravila jednaka za sve, bez diskriminacije, investitore bi, smatra, u taj kraj mogla privući niža cijena rada nego, primjerice, u Zagrebu. U Sisačko-moslavačkoj županiji bez posla je oko 9100 građana, polovica je starijih od 45 godina. STOJIĆ, Mile Večera bez politike / Mile Stojić.

POVEZANE KNJIGE