Astronomija 1

Astronomija 1 - Vujnović, Vladis | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vujnović, Vladis
DIMENZIJA
10,53 MB
NAZIV DATOTEKE
Astronomija 1.pdf
ISBN
5638882652489

OPIS

Osnove astronomije i planetski sustavOva knjiga o astronomiji započinje upoznavanjem zvjezdanog neba. Punoću astronomije iskusit ćemo samo tako da se uputimo u prirodu, na mjesto gdje se vide astronomske pojave. Bez obzira na to što nas to vuče da upoznamo svijet, potrebno je snaći se u mnoštvu objekata. Živimo u svemiru, njegov smo dio i upoznavanje svemirskih tijela nije samo udovoljavanje pukoj znatiželji, već je sve više i smisao široke praktične aktivnosti Prva četiri poglavlja ove knjige daju spoznajne, geometrijske i fizičke osnove: 1. upoznavanje sa zvjezdanim nebom, 2. pregled metoda kojima se odredio položaj Zemlje u prostoru, 3. tumač pojava uzrokovanih gibanjima Zemlje u prostoru, 4. odnos svemirskih tijela sa stajališta gravitacijske interakcije. Fizičko stanje i gibanja tijela planetnog sustava obrađuju daljnja četiri poglavlja: 5. Mjesec, 6. Zemljina skupina planeta, 7. mala tijela, 8. Jupiterova skupina planeta. Priručnik namijenjen studentima fizike i geografije kao i učenicima srednjih škola za učenje osnova astronomije.

obljetnice postojanja i djelovanja Zvjezdarnice Zagreb - Zagrebačkog astronomskog saveza, u četvrtak 5. prosinca 2019.

Pronađite najbolje cijene uz najveći izbor! Brza dostava! Astronomija, koja etimološki znači "zakon zvijezda" (od grč. astronomia = astros+nomos) je nauka koja obuhvata promatranje i objašnjenje događaja koji se dešavaju izvan Zemlje i njene atmosfere.Ona izučava porijeklo, evoluciju, te fizikalna i hemijska svojstva tijela koja možemo promatrati na nebu (a koja se nalaze izvan Zemlje) kao i procese koji ih obuhvataju. Povijest astronomije započinje još u prapovijesno vrijeme, davno prije prvih pisanih dokumenata.Čovjek se razvijao u uvjetima okolne prirode; ljudski organizam i životne aktivnosti prilagođavali su se pravilnim izmjenama dana i noći, te izmjenama godišnjih doba.Pojedinačni i društveni opstanak i razvoj ovisio je o tome koliko je prirodna okolina upoznata i iskorištena. Astronomija Događaji ove godine 1 Niti 1623.

POVEZANE KNJIGE