Glumac i njegovo doba

Glumac i njegovo doba - Mrduljaš, Igor | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Mrduljaš, Igor
DIMENZIJA
7,72 MB
NAZIV DATOTEKE
Glumac i njegovo doba.pdf
ISBN
6980879388713

OPIS

Prvak hrvatskog kazališta Dubravko Dujšin (1894.-1947.) rođen je kad je na čelo Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu došao Stjepan Miletić i kad se počeo stvarati moderni hrvatski teatar. Na miletićevskim temeljima uzdignut će se veličine koje će pozornicu pretvoriti ne samo u važnu umjetničku činjenicu, nego i u žarište društvenih zbivanja. Prije televizije i radija, dok je film još bio u povojima, kazalište je imalo važnost kakvu danas imaju televizija, radio i film zajedno. Vojnović, Begović, Krleža, Gavella… i, dakako, majstor glume Dubravko Dujšin, pojave su prema kojima su se u Zagrebu u prvoj polovici 20. st. određivale strane svijeta. Povjesničar teatra Igor Mrduljaš u ovoj stručno-publicističkoj knjizi opisuje to doba i značenje kazališta u njemu. U središtu njegova zanimanja jest ljudska i glumačka sudbina Dubravka Dujšina, od kraja Austro-Ugarske do početka komunističke Jugoslavije. Vješto, s mnogo erudicije i umijeća, autor na uzbudljiv način rekonstruira veliku glumačku karijeru, i pod svjetlima reflektora, i u kazališnom i društvenom zakulisju. Kad čitatelj ove knjige navečer ode u kazalište, u njemu naravno, neće naći ni Dujšina ni njegovo doba, ali će ono što nađe, svog glumca i svoje doba, mnogo bolje razumjeti.

pa onda i nagrade i priznanja za njegovo glumačko umijeće. U to doba nizale su se uloge, uglavnom sporedne u filmovima poput ... Glumac Željko Ninčić, autor predstave "Audicija", tvrdi da ga je Saša Popović prevario za 5.000.000 maraka, te navodi da će bivšeg direktora "Granda" tužiti drugi put jer ne odustaje od, kako kaže, onoga što njemu pripada.

S autorom će razgovarati glavni urednik Seid Serdarević , uz sudjelovanje raznolikog, eminentnog društva koje čini pjesnikinja Monika Herceg ... "Dok sam bila djevojčica, u pubertetu u osnovnoj školi. U to doba dječaci imaju potrebu neobuzdavati svoje hormone koje ispoljavaju tako da djevojčice primaju za grudi i mjesta koja nisu ugodna.

POVEZANE KNJIGE