August Šenoa

August Šenoa - Jelčić, Dubravko | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jelčić, Dubravko
DIMENZIJA
7,47 MB
NAZIV DATOTEKE
August Šenoa.pdf
ISBN
9382663014827

OPIS

Biografija je slika duhovnog lika neke osobe, slika utoliko vjernija ukoliko su životopisni podaci istinitiji i valjanije interpretirani. Šenoin duhovni lik, sto godina poslije njegove smrti, možemo rekonstruirati samo pomoću literature o njemu; literature, koja je u ovom stoljetnom razdoblju narasla na više od tisuću bibliografskih jedinica. Među njima je nekoliko desetaka osobito vrijednih, neprigodnih, nekonvencionalnih i upravo zato impresivnih i dragocjenih uspomena prijatelja i znanaca, ispunjenih nebrojenim pojedinostima, najrazličitijim zapažanjima, običnim i neobičnim zgodama, brojnim poznatim i još brojnijim zaboravljenim detaljima koja nas navodi na misao da je Šenoa, uz Ivana Mažuranića, bio možda najpunija, najkompletnija naša književna ličnost XIX. stoljeća. I njegove školske svjedodžbe, izražene opisnim ocjenama, jasno pokazuju koliki mu je bio intelektualni doseg; njegovo obilno i raznovrsno književno djelo nedvojbeno jamči za opširnost i temeljitost kojom se odlikovalo njegovo poznavanje ne samo literature, povijesti i jezika, nego i mnogih drugih područja ljudske djelatnosti; a naša književna kritika, koja je Šenoi sve do danas konstantno ukazivala naročitu pažnju, definirala je već dominantno mjesto koje mu je pripadalo u književnosti njegova vremena. Iz sadržaja August Šenoa i njegovo vrijeme (kronologija); nad biografijom; dva rođenja; put do sebe; prva pjesma Zagrebu i prvi pjesnik Zagreba; veze s kazalištem; Slavica; bilježnik i senator grada Zagreba; pjesnik hrvatske povijesti; urednik Vienca; tipovi i prototipi; u krugu obitelji i prijatelja; Šenoina književna baština; dva kobna utorka.

godine u Zagrebu u Vlaškoj ulici u obitelji oca Vjekoslava i majke Terezije. Njegova obitelj bila je germanizirana obitelj češko-slovačkog porijekla.

Prva nadoknada bit će 7.12.2019. (subota) prema rasporedu ponedjeljka ZA ZAVRŠNE RAZREDE.

POVEZANE KNJIGE