Silvije Strahimir Kranjčević

Silvije Strahimir Kranjčević - Jelčić, Dubravko | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jelčić, Dubravko
DIMENZIJA
9,98 MB
NAZIV DATOTEKE
Silvije Strahimir Kranjčević.pdf
ISBN
1470530229950

OPIS

Jedan od naših najizvornijih, najoriginalnijih pjesnika imao je biografiju koja se gotovo ni u čemu bitno ne razlikuje od mnogih drugih – činovničkih- životopisa; pa ako je tu išta specifično kranjčevićevsko, onda je to jedino sama ta činjenica, da je iz tako konvencionalnoga životnog okvira potekla ne samo izvorna, nekonvencionalna i nesputana nego i buntovna poezija, kakva je doista poezija Silvija Strahimira Kranjčevića. Hrvat, socijalist, humanist, svemirski građanin: i uvijek pobunjen protiv reda stvari, kakav postoji u životu! Ovaj pjesnik ingenioznih vizija i lucidne intuicije, koji je cijeloga svog života stajao intimno u izravnoj, glasnoj ili bezglasnoj (ali utoliko intenzivnijoj) oporbi prema svemu što je bilo shema ili kalup, prema konvencijama i okovima svake vrste, jednako u životu kao i u pjesništvu, pjesnik koji zbog svoga nepokornog vladanja nije mogao u svoje vrijeme redovito završiti ni maturu i koji, ne mogavši ukrotiti svoj duh i svoje misli, napušta rimski Germanico-Hungaricum, a tako, dakako, i perspektivu svećeničkog poziva, bio je, kao što se vidi, cijeloga svog života, više ili manje, u tihoj oporbi i sa sobom samim. Iz sadržaja Silvije Strahimir Kranjčević i njegovo vrijeme (Kronologija); nad biografijom; Senjanin; od prve pjesme do prve zbirke; Okovani Prometej; u Sarajevu; nepotpisani urednik Nade; društveni život s Elom; monolitni pjesnik; učitelj; pred barkom Haronovom.

Silvije Strahimir Kranjčević se smatra jednim od najznačajnijih pjesnika iz razdoblja realizma koji je iza sebe ostavio veliko naslijeđe. Rođen je 17.

godine krenuo je u prvi razred pučke škole u Senju, a ona danas nosi njegovo ime. 1875.

POVEZANE KNJIGE