Grupni procesi: dinamika unutar i između grupa

Grupni procesi: dinamika unutar i između grupa - Brown, Rupert | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Brown, Rupert
DIMENZIJA
5,34 MB
NAZIV DATOTEKE
Grupni procesi: dinamika unutar i između grupa.pdf
ISBN
5425186065482

OPIS

U 1. poglavlju kreće se od pojma grupe, onako kako se razvijao u socijalnoj psihologiji, te se nastavlja s utvrđivanjem važnosti grupa kao aspekta identiteta i analiziranjem ponašanja u gomili, jednoj od bazičnih formi grupe. U 2. poglavlju razmatraju se neki elementarni grupni procesi. Središnji je tenzija između usmjerenosti na zadatak i na socioemocionalne odnose. Drugi procesi koji se razmatraju u tom poglavlju jesu posljedice pridruživanja grupi, efekti različitih formi međuzavisnosti, grupna kohezija, te stjecanje i razvoj grupnih normi. Ovi se procesi odvijaju unutar organiziranog okvira ili grupne strukture. Priroda te strukture i njezine implikacije za članove grupe proučavaju se u 3. poglavlju. U 4. poglavlju rasprava se okreće procesima socijalnog utjecaja u grupama sredstvima kojima se postiže uniformnost u grupi ili se, pak, uzrokuje mijenjanje grupnih normi. U 5. poglavlju razmatra se prastaro pitanje je li bolje raditi sam ili s drugima. Dan je pregled nekoliko područja individualne u odnosu na grupnu produktivnost i procijenjena adekvatnost postojećih tumačenja grupne izvedbe. U 6. poglavlju naglasak se premješta na ponašanje ljudi prema članovima grupa kojima oni sami ne pripadaju, kojom prilikom se raspravlja o situacijskim odrednicama međugrupnog sukoba i suradnje. Kritizira se jedno od najistaknutijih individualističkih objašnjenja predrasuda frustracijska teorija agresije. U 7. se poglavlju analiziraju kognitivne osnove međugrupnog ponašanja, naročito one koje proizlaze iz socijalne kategorizacije, kamena temeljca međugrupnih odnosa U posljednjem poglavlju fokus ostaje na međugrupnom ponašanju jer se razmatraju istraživanja koja sugeriraju da je samo pripadanje grupi dovoljno da bi se uzrokovala međugrupna diskriminacija. Iz sadržaja Realnost grupa; elementarni procesi u grupama; strukturalni aspekti grupa; socijalni utjecaj u grupama; usporedba pojedinaca i grupa; međugrupni sukob i suradnja; razmišljanje o grupama; socijalni identitet i međugrupni odnosi.

psih. Izvođači: Opis predmeta: Sveučilište u Zagrebu Hrvatski studiji Grupni procesi i utjecaji PSIDO102 Nositelj kolegija: Prof.

(2006). Grupni procesi: Dinamika unutar i između grupa.

POVEZANE KNJIGE