Doba modernizacije, 1780.-1830.

Doba modernizacije, 1780.-1830. - Dubrović, Ervin | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Dubrović, Ervin
DIMENZIJA
11,43 MB
NAZIV DATOTEKE
Doba modernizacije, 1780.-1830..pdf
ISBN
7751455009313

OPIS

More, Rijeka, Srednja Europa Knjiga obrađuje razdoblje velikih promjena, od vremena dviju revolucija, francuske društvene i britanske industrijske revolucije krajem osamnaestoga stoljeća, do početaka znatnijih gospodarskih i društvenih promjena na našem tlu. Riječ je o razdoblju napoleonskih ratova i novom ustrojstvu Europe poslije Bečkog kongresa (1814./1815.) koje se snažno odražava i na prilike u Hrvatskoj. U tom predpreporodnom razdoblju propale su stare države, Venecija i Dubrovnik, a tek početkom 1830.-ih, počinju europski nacionalni pokreti. Podnaslov More, Rijeka, Srednja Europa označava osnovni pristup, koji razvoj vidi obrnuto u odnosu na uobičajeno viđenje, koje počinje od središta – od Beča kao srca Habsburškog carstva. Ne šire se uvijek poticaji od Srednje Europe prema njenoj periferiji – Hrvatskoj i Rijeci, nego je velik dio tokova prvo morem stizao do glavnih luka, a potom se širio prema unutrašnjosti. Knjiga je zamišljena kao monografija iako su na njoj radili brojni ugledni hrvatski i strani istraživači, opći povjesničari i povjesničari gospodarstva i tehnike, koji su tekstove napisali na osnovu najnovijih istraživanja provedenih u arhivima u Rijeci, Zagrebu, Beču, Budimpešti, Ljubljani i Trstu. Glavni je naglasak knjige na snažnom razvoju gospodarstva, tehnologije i komunikacija, koji se preko Rijeke (i Trsta) šire do unutrašnjosti. Glavni je smisao knjige da se, donošenjem obilja nove i slabije poznate građe, ukaže na gospodarski i tehnološki razvoj naših krajeva – prije svega Rijeke – u kontekstu društvenog i gospodarskog razvoja Srednje Europe i u kontekstu prve globalizacije, koja omogućuje sve snažniju komunikaciju s prekomorskim svijetom – naročito s obje Amerike. Početak ovoga razdoblja vrhunac je djelatnosti stare merkantilističke multinacionalne Tršćansko riječke privilegirane kompanije, s gotovo tisuću radnika i sa sjedištem u Rijeci, a početkom devetnaestoga stoljeća pojavljuju se novi, liberalistički oblici poslovanja koji se pozivaju na slobodno tržište. Parni stroj, željeznica i parobrod 1830.-ih prestaju biti otkrića, ulaze u stvarni život i dopiru do naše obale. Knjiga velikog formata ilustrirana je poznatim i ali brojnim dosad nepoznatim ilustracijama iz više europskih arhiva i muzeja

- kolovoz 2007. Uvod Pred vama je Bilten prinova Knjižnice Odsjeka za povijest koji obuhvaća razdoblje od gotovo godine dana, počevši od 1.

... Razvojni put modernizacije počinje planovima za izgradnju velike nove luke ... RIJEČKI TORPEDO - PRVI NA SVIJETU Autori: Dinko Zorović, Goran Pernjek, Ervin Dubrović Muzej grada Rijeke, 2010.

POVEZANE KNJIGE