Elizabetinska slika svijeta

Elizabetinska slika svijeta - Tillyard, Eustace M.W. | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Tillyard, Eustace M.W.
DIMENZIJA
5,82 MB
NAZIV DATOTEKE
Elizabetinska slika svijeta.pdf
ISBN
1538230961198

OPIS

Pišući o Shakespeareovim povijesnim dramama, E. M. W. Tillyard uočio je da slika nereda što ga prouzročuje građanski rat za suvremenoga čitatelja nema nikakvog značenja ako ne poznaje neredu suprotstavljen pojam reda po kojemu ga može prosuđivati (pojam reda pritom se odnosi i na politički i na svemirski red). Stoga je odlučio posebnu knjigu posvetiti tumačenju ideološke matrice elizabetinskoga doba. Ideja svemirskog reda bila je jedna od izvornih vladajućih ideja toga doba i vjerojatno njemu najsvojstvenija. No ideje, vrijednosti i pojmovi koji se u nekom vremenu sami po sebi podrazumijevaju vrlo se rijetko ili nikada izrijekom ne spominju. Stoga je u književnim djelima teško pronaći eksplicitna tumačenja onih pojmova koji autoru i njegovim čitateljima čine samorazumljiv okvir unutar kojega razmišljaju te ih stoga nemaju potrebu opisivati. No kada autora i njegove čitatelje dijeli više stoljeća, takvo zajedničko poznavanje i poimanje svijeta više ne postoji. Tillyard govori o predodžbama o svijetu i čovjeku koje su među prosječno obrazovanim elizabetincima bile prihvaćene kao gotove činjenice, krajnje opća mjesta, previše poznata da bi ih autori književnih djela detaljno objašnjavali. Knjiga razlaže najuobičajenija vjerovanja o ustrojstvu svijeta kakvo je zamišljeno u elizabetinsko vrijeme te time pomaže današnjem čitatelju da razumije velike pisce toga vremena i da u njima uživa. Elizabetinska slika svijeta jedan je od ključnih tekstova ne samo u šekspirološkim i anglističkim studijima, već u svim humanističkim disciplinama koje zahvaćaju u područje renesanse.

Tagovi: kulturna povijest - Engleska - Elizabetinsko doba. Ako vam se svidjela ova emisija podijelite, pretplatite se i stisnite like.Ostale epizode https://www.youtube.com/watch?v=C9OsiDWdt7c&list=PLEiDcXSrivLZp40Lz... Najpoznatije umetničke slike na svetu 1. Mona Liza - Leonardo da Vinci Leonardo da Vinči, jedan od najvećih umetnika ikada, kreator je jedne od najpoznatijih slika na svetu.

Opis - ELIZABETINSKA SLIKA SVIJETA. Zamoreni dekontekstualiziranim i sinkronijskim proučavanjima poezije ranoga engleskog novovjekovlja i Shake-speareovih tekstova, brojni su proučavatelji Shakespeareova ... Elizabetinska slika svijeta jedan je od ključnih tekstova ne samo u šekspirološkim i anglističkim studijima, već u svim humanističkim disciplinama koje zahvaćaju u područje renesanse.

POVEZANE KNJIGE