Gospodin bezimeni

Gospodin bezimeni - Vujičić, Kristijan | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vujičić, Kristijan
DIMENZIJA
7,61 MB
NAZIV DATOTEKE
Gospodin bezimeni.pdf
ISBN
1893828294928

OPIS

On je intelektualna kurva koja prodaje svoj um za usputne književno-filozofske razgovore na večerama zagrebačkih elitnih krugova. Premda dobro zarađuje, smatra da ga je društvo odbacilo i da je višak. Zbog toga prezire ljude te se uvjerava da nije u stanju voljeti. Istodobno, pokušava postati čovjek bez osjećaja, bez straha, bez prošlosti – čovjek bez imena. U svojoj podvojenosti uzima i ime koje su mu bezobzirni ljudi nadjenuli u domu za napuštenu djecu: Gospodin Bezimeni. Tom imenu pridaje snagu druge osobe: jače, inteligentnije i sklonije zlu. Zato, kada čini nešto što u svojoj dubini ne osjeća prirodnim, čini to kao Bezimeni. Cilj ovoga čovjeka postaje potpuno oslobođenje, za što je potrebno, smatra on, prije svega osloboditi se ljubavi. Kada u njegov život uđe Zlatokosa, djevojka koja ga je jedina spremna voljeti, Bezimeni gubi i ono malo preostale kontrole nad sobom… te je odluči podijeliti s ljudima. U ovom beskompromisnom romanu, čija radnja se odvija na grčkom otoku Rodos, u Zagrebu i New Yorku, autor nas svojim istančanim i britkim stilom odvodi s onu stranu raspoznavanja dobra i zla. Pratimo potpuno raspadanje Gospodina Bezimenoga, koji sve više postaje ljudsko biće koje odbija biti osoba. Iako je za njega kasno, čitajući roman shvaćamo da mržnja nije i ne može biti odgovor. Zato je ovo priča o potrazi za ljubavlju. Izrezanoj na komadiće i konzerviranoj za budućnost. Pet poglavlja (Uvodne napomene o nastajanju; Priča o bezimenosti; Priča o ljubavi; Priča o odvratnosti; Završne napomene o nestajanju) romana Gospodin Bezimeni Kristijana Vujičića sastavljeno je od oporih i mekih, ponekad neobično tjeskobnih i dirljivih fragmenata. Roman na nekim mjestima postaje tako nalik fantastici smještanoj uz realni svijet, u drugi svijet u kojemu, uz ljudska bića, žive i rijetke osjećajne vrste. Helena Sablić Tomić, iz pogovora

U tom trenu se nisam uopće […] Dosad je objavio pet romana: »Welcome to Croatia: doživljaji jednog turističkog vodiča« (napisan u suradnji sa Željkom Špoljarom, Nagrada Kiklop 2006.), »Gospodin Bezimeni« (uži izbor za Nagradu »Fran Galović« 2007.), »Udruženje za mravlje igre« (uži izbor za Nagradu SFERA 2009.), »Ponavljanje: zaigranost proljeća i života ... Gost emisije Razgovor s povodom je književnik Kristijan Vujičić u povodu novog romana "Kad su zidovi padali". Kristijan Vujičić rođen je 1973.

EXPORT . EndNote RefMan (RIS) MARC MARCXML +Wish lista +Rezervacija .

POVEZANE KNJIGE