Kristali Afganistana

Kristali Afganistana - Jahić, Ervin | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jahić, Ervin
DIMENZIJA
9,19 MB
NAZIV DATOTEKE
Kristali Afganistana.pdf
ISBN
6436968179077

OPIS

Bilio da je riječ o ljubavnoj, konfesionalno-obiteljskoj ili pak otvoreno političko-angažiranoj pjesmi, Ervin jahić u Kristalima Afganistana zapravo piše o onom drugom i preostalom svijetu, koji je, negdje tamo vani, ignoriran od gospodara planeta, isključen, podcijenjen i odbačen, osim dakako kao mjesto nove kolonijalizacije i beskrupuloznog izrabljivanja (…) Poetski tekstovi koji tematiziraju ratni imperijalizam i novu kolonijalizaciju svijeta toliko su očajnički iskreni da naprosto posteju osnovnim naglaskom nove autorove knjige. Jahić se, a zašto ne, postavlja u funkciju svjedoka, znajući istodobno da pjesma ne mijenja kondicije svijeta i gube gabarite novih krojača, ali i to – da je pjesniku dužnost o nepravdi i kataklizmi naprosto govoriti. Angažirano-politički stihovi jasna su osuda agresivnog glibalizma gospodara i uzroka brojnih katastrofa u njima manje zanimljivom i preostalom svijetu. U Kristalima Afganistana podvlači se dakle uzrok, dok je posljedica nažalost kolatelarna žrtva slabijih, drukčijih, različitih. Branko Maleš

Knjigu je preveo Ivan Dobnik, a objavila Hiša poezije. Zbirka "Kristali Afganistana" Ervina Jahića objavljena je na slovenskom jeziku u prijevodu Ivana Dobnika.

ϰρύσταλλος: led, ledac, kremen prozirac) je fizikalno tijelo u čvrstom agregatnom stanju koje je građeno od pravilno trodimenzijski periodički raspoređenih atoma, iona ili molekula, to jest ima kristalnu strukturu.Pravilni je raspored termodinamički najstabilniji i većina čvrstih tvari kristalne je prirode. .

POVEZANE KNJIGE