Mirovni ugovor između FNRJ i Italije

Mirovni ugovor između FNRJ i Italije - Grgurić, Mladen | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Grgurić, Mladen
DIMENZIJA
10,35 MB
NAZIV DATOTEKE
Mirovni ugovor između FNRJ i Italije.pdf
ISBN
7165341570844

OPIS

Knjiga je izdana u povodu šezdesete obljetnice potpisivanja mirovnog ugovora između Jugoslavije i Italije. Pariškim je ugovorom Istra i dio Slovenije, u međuratnom periodu u sastavu Italije, sada pripojen Jugoslaviji – zapravo republikama Hrvatskoj i Sloveniji. U knjizi su prikazana povijesna događanja, popraćena ilustracijama – fotografijama i kartama, koja prikazuju teritorijalne promjene na ovome području od Londonskog ugovora iz 1915. do Londonskog memoranduma 1954. i Osimskih sporazuma 1975. godine, kojima su konačno uređeni odnosi i potvrđene granice između Italije i Jugoslavije – a time i potvrđena pripadnost Istre Hrvatskoj. Uz osnovni tekst, u knjigu je, u obliku priloga, uključeno i obilje građe – niza važnih dokumenata – od zaključaka Londonske konferencije (1915.), do Ugovora između Kraljevina SHS i Italije (1920. i 1924.), Ugovora o određivanju granica između Kraljevine Italije i Hrvatske (1941.), do ugovora o miru između Jugoslavije i Italije (1947.). dvojezično – hrvatski i talijanski

svj. ratu i saveznica nacističke Njemačke.

godine. Sile pobjednice - Albanija, Australija, Belgija, Brazil, Bjeloruska SSR, Republika Kina, Čehoslovačka, Etiopija, Francuska, Grčka, Nizozemska, Novi Zeland, Poljska, Južna Afrika, Sovjetski Savez, Ukrajinska SSR, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke ... Izložba "Mirovni ugovor između FNRJ i Italije, Pariz 1947" na 20 panoa postavljenih na Korzu u Rijeci bit će otvorena 1.

POVEZANE KNJIGE