Životi slavnih slikara, kipara, arhitekata

Životi slavnih slikara, kipara, arhitekata - Vasari, Giorgio | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vasari, Giorgio
DIMENZIJA
4,68 MB
NAZIV DATOTEKE
Životi slavnih slikara, kipara, arhitekata.pdf
ISBN
8006854084578

OPIS

Slikar, arhitekt, biografi nadasve povjesničar umjetnosti Giorgio Vasari rođen je 1511. godine u talijanskome gradu Arezzu gdje je započelo njegovo obimno i svestrano likovno obrazovanje čiji je izričaj omogućilo kasnije mecenatstvo znamenite firentinske obitelji Medici i naklonost u ono doba značajnih dostojanstvenika i humanista. Nakon boravka u kolijevci renesansne umjetnosti gdje je načinio mnoga svoja djela, naime u Firenci, Vasari odlazi u Rim gdje se 1550. godine pojavljuje prvo izdanje «Života slavnih slikara, kipara i arhitekata», knjiga koja će postati temelj moderne likovne kritike. U knjizi je opisao živote i djela značajnih umjetnika onoga doba počevši od Cimabuea do Michelangela, koji je tada još bio živ, kombinirajući anegdote s biografskim detaljima i analizama umjetničkih djela, pokušavajući razlučiti činjenice od legendi i neistina, što mu nije uvijek polazilo za rukom. Međutim, bez obzira na prekomjerne superlativne izraze, Vasariju se ne može poreći da je njegovo djelo još uvijek jedan od najvjerodostojnijih izvora za povijest talijanske umjetnosti, iako mu se često predbacivalo da je iskrivljavao činjenice u korist slavljenja i idealiziranja Firence, kao i u svrhu pretjeranog pozitivnog i subjektivnog ocjenjivanja pojedinih umjetnika. Ne ulazeći u propitivanje vrijednosti i stručno evaluiranje njegova djela, možemo reći da su njegovi «Životi» doista specifično tkanje kompetentnoga pisca koji je onodobna djela promatrao iz perspektive samoga epicentra renesanse i koji je najbolje mogao opisati i dočarati duh i atmosferu renesansnoga djelovanja. Postoje brojna izdanja ovoga globalno značajnoga djela, a posljednje je ono iz 1568. godine. S obzirom na kompleksnost i opširnost ovoga djela, ovo izdanje predstavlja izbor u kojem se pokušalo izdvojiti najznačajnije i najproduktivnije talijanske umjetnike renesansnoga izričaja i najaktualnija i najvrsnija onodobna djela, možda nepravedno izostavljajući majstore pojedinih umjetničkih rodova, ali zasigurno opravdano ističući važnost najznačajnijih umjetnika renesanse. (Ana Luketina)

Izdavač : LIBRETTO. Đorđo Vazari, italijanski slikar, arhitekta i pisac jedan je od osnivača istorije umetnosti.

Danas je najpoznatiji upravo po ovoj knjizi. U njoj se nalaze životopisi brojnih talijanskih slikara, kipara i arhitekata njegovog vremena.

POVEZANE KNJIGE