Iluzija o Bogu

Iluzija o Bogu - Dawkins, Richard | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Dawkins, Richard
DIMENZIJA
9,46 MB
NAZIV DATOTEKE
Iluzija o Bogu.pdf
ISBN
3741047778421

OPIS

Prvo hrvatsko izdanje knjige objavljene na izvorniku prošle jeseni i odonda ne prestaje zanimanje za nju. Ni jedna knjiga dosad nije s tolikom znanstvenom jasnoćom i logikom ukazala na besmislenost vjerovanja u vrhunaravnoga tvorca, no autor obrazlaže i kako i zašto su religije nastale te zašto se ta iluzija o Bogu održala na životu sve do danas.Jedan od najpoznatijih svjetskih znanstvenika – a nakon ove knjige i najistaknutiji ateist – piše o iracionalnosti vjere u Boga i ozbiljnoj šteti koju su religije nanijele društvu. S neumoljivošću i razborom secira sve glavne dimenzije religije te logikom obrazlaže kako je postojanje vrhunskog bića tek vrhunska nevjerojatnost. Knjiga obiluje mnoštvom navoda, primjera, mišljenja brojnih ljudi u povijesti (na primjer osnivača protestantizma Martina Luthera: Razum je najveći neprijatelj vjere“.) “Dawkins pogađa religijske vođe punom snagom kojom razum može vladati, razarajući njihove naknadne pokušaje dokazivanja postojanja Boga, njihove uobražene tvrdnje da je religija jedini temelj moralnosti te da su njihove svete knjige od riječi do riječi istina.“ -Philip Pullman, autor trilogije Njegove tamne tvari “Nakon što vam čitavog života govore kako je vrlina biti ispunjen vjerom i praznovjerjem, kakvo je silno osvježenje čuti ovaj zvuk trublje istine. Osjećaj je to izlaska na svježi zrak“. -Matt Ridley, autor knjiga Genom i Francis Crick “To je hrabra i važna knjiga. Je li previše nadati se da baciti vjersku zaslijepljenosti u ropotarnicu povijesti, kamo spada?“ -Desmond Morris, autor Golog majmuna

U Iluziji o Bogu Dawkins tvrdi da nadnaravni tvorac gotovo sigurno ne postoji i vjerovanje u osobnog Boga ... Iluzija o Bogu [1] najprodavanija[2] je nefikcijska knjiga iz 2006. godine engleskog biologa Richarda Dawkinsa, redovitog profesora na Novom kolegiju u Oxfordu[3][4] i bivšeg pročelnika Katedre Charlesa Simonyija za javno razumijevanje znanosti na Sveučilištu u Oxfordu. Opis: Prvo hrvatsko izdanje knjige objavljene na izvorniku prošle jeseni i odonda ne prestaje zanimanje za nju.

U Deluziji o Bogu Dawkins tvrdi da nadnaravni tvorac gotovo sigurno ne postoji i da vjerovanje u osobna ... Opstanak hipoteze o Bogu ne bi smio ovisiti o njezinu najneugodnijem opredmećenju, Jahveu, ni o njegovu bljedunjavom kršćanskom licu, 'blagom Isusu, krotkom i milom'. (Istini za volju, ta slika mekušca nastala je više zahvaljujući njegovim viktorijanskim sljedbenicima nego samome Isusu. RICHARD DAWKINS: ILUZIJA O BOGU.

POVEZANE KNJIGE