Povijest celibata

Povijest celibata - Abott, Elizabeth | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Abott, Elizabeth
DIMENZIJA
12,59 MB
NAZIV DATOTEKE
Povijest celibata.pdf
ISBN
5620503756969

OPIS

Što se i zašto nije događalo u ložnicama povijesti? O tome nam kroz čitav niz fascinantnih, živopisnih i stvarnih priča o pojedincima govori ova knjiga. Pripadala mu je Ivana Orleanska. I sir Isaac Newton. Redovnici se zavjetuju da će pripadati toj grupaciji. Zatvorenici nemaju drugog izbora. Povijest nam govori o mnogim deklariranim celibatima, a današnje društvo pokazuje obnovljeno zanimanje za celibat. No, što ljude navodi da se odreknu seksa, aktivnosti koja sve nas ostale potiče, očarava, uznemiruje i oduševljava? U svojem zanimljivom i izazovnom istraživanju celibata, Elizabeth Abbott raskrinkala je tradicionalnu pretpostavku o celibatu kao isključivo religijskoj ideji od male važnosti za svjetovni život. Živopisan prikaz povijesti, popraćen mnoštvom primjera, daje nam uvide ne samo u našu religijsku praksu, nego i u naše seksualne želje te promjenjive stavove o spolu i tjelesnom zdravlju. Opisujući vestalske djevice drevnoga Rima koje bi za kaznu žive zakopali ako bi prekršile zavjete, kao i suvremene sportaše koji čuvaju sjeme kako bi postigli što bolji uspjeh, govoreći o celibatu kao jamstvu braka te prisilnom celibatu zatvorenika, eunuha i djevojaka smještenih u samostan protiv njihove volje, Elizabeth Abbott prikazuje celibat s ljudskoga stajališta, upoznajući nas s patnjom kastriranog dječaka kojemu je namijenjena operna karijera, sa zanosom žene kojoj je odricanje od seksa donijelo vizije Krista, kao i s bijesom neženje čiju sudbinu predodređuje višak muškaraca u suvremenoj Kini. Prevela: Radha Rojc Belčec

lipnja 1525. osnivač protestantizma Martin Luther oženio se Katharinom von Bora, bivšom časnom sestrom.

Ona se prvenstveno odnosi na crkve tzv. latinskog obreda (latinsku crkvu), no ne i na istočne katoličke crkve koje, s izuzetkom Etiopske katoličke crkve, dozvoljavaju zaređivanje muškaraca u braku.U svim dijelovima Katoličke crkve je, međutim, već zaređenim ... E, da nema celibata, ne bi se toliko držao hijerarhije, a možda ne bi bilo ni potrebe, vjernici bi toliko pristajali uz nauk Crkve i u javnom i u privatnom životu, samo da nije celibata.

POVEZANE KNJIGE