Rječnik stranih riječi

Rječnik stranih riječi - Anić, Goldstein | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Anić, Goldstein
DIMENZIJA
5,3 MB
NAZIV DATOTEKE
Rječnik stranih riječi.pdf
ISBN
4656812862211

OPIS

Uz knjigu i CD-ROMU svom velikom filološkom opusu Vladimir Anić (1930-2000) povremeno se bavio i pojmom strane riječi u hrvatskom jeziku te je o tome napisao: Kao sastavni dio hrvatske kulturne konstelacije i načina izražavanja, strana riječ je nešto što korespondira, dopunjuje se i kontrastira s ukupnim i autohtonim riječima i drugim jezičnim jedinicama… (ali) stanje izgrađe-nosti hrvatskoga jezika i uznapredovali lingvistički uvidi omogućuju da se strane riječi prikažu u slojevitosti i stilskoj funkcionalnosti hrvatskoga jezika i prema hrvatskom jeziku. Vladimir Anić nadalje drži da je rječnik stranih riječi komplementarna knjiga hrvatskim jednojezičnim rječnicima i ujedno rječnik naše jezične kulture… – pa tako u zajedničkom tekstu sa svojim izdavačem (Novim Liberom) zaključuje: U doba sveopće znanstvene, ekonomske, tehničke, informatičke i komunikacijske globalizacije, kultura i jezik ostali su najvjerniji čuvari nacionalnih posebnosti i identiteta. Ipak, ni kulture ni jezici nikad nisu bili autarkični, pa to ne mogu biti ni danas, kad autarkija i samoizolacija znače sve veće zaostajanje i nazadak. Njegujući svoje posebnosti, moderni književni i govorni jezici sposobni su istovremeno apsorbirati i transformirati strane riječi koje im znače obogaćenje, a odbaciti one od kojih imaju prikladnijih rješenja u vlastitom korpusu. Stoga rječnici stranih riječi, koji prate razvoj vlastitog jezika, već od 19. stoljeća do danas sve više postaju neophodan priručnik i sastavni dio svake moderne filologije i općenito kulture…

Stoga i ne čudi što se rječnici danas rijetko tiskaju te ih ponajviše ... Bratoljub Klaić - Rječnik stranih riječi : Tuđice i posuđenice Nakladni zavod Matice Hrvatske, 1990 god. Tvrdi uvez, 1456 stranica Klaić i sur.: Strane riječi (popularni 'Rječnik stranih riječi' s više ponovljenih i dopunjenih naklada): Bratoljub Klaić, kroatist, leksikograf i prevoditelj (1909.- 1983.) je poznat i zaslužan zbog 2 glavna objavljena djela: .

Alexa Actionable Analytics for the Web. Write a customer review.

POVEZANE KNJIGE