Ljudska moralnost

Ljudska moralnost - Burger, Hotimir | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Burger, Hotimir
DIMENZIJA
12,6 MB
NAZIV DATOTEKE
Ljudska moralnost.pdf
ISBN
9679150836081

OPIS

U ovim tekstovima promišlja se filozofska refleksija o odnosu između čovjeka i njegove moralnosti. Kad je riječ o etici, već je na prvi pogled jasno da je onda riječ i o čovjeku, i ponajprije o njemu. Ali to ipak ne znači da je ljudska moralnost nešto samorazumljivo. Otkuda to da čovjek jest moralan i da mnogi mislioci, primjerice Kant, uključuju moralnost u ono bitno ljudsko, u ono što čovjeka čini čovjekom? Ima dakako i drugih mišljenja, iako ona baš nisu uvjerljiva. Ona se, među ostalim, mogu uprijeti na činjenicu da ljudi jesu i ne-moralni, da čak ima i principijelnih imoralista i amoralista, a da oni ipak jesu ljudi. Otuda se može postaviti pitanje, je li moral tek jedna ljudska opcija ili s moralom stoji stvar kao i s drugim bitnim dimenzijama ljudske zbiljnosti, da naime sa samim mogućnostima ljudskoga opstanka biva podastrta i mogućnost ili, štoviše, nužnost morala. Ali onda preostaje pitanje, kako tko tu mogućnost aktualizira i kakvom tipu moralnosti stremi. Jer moral je uvijek neka aktualnost, nikada nije danost. Otuda proizlaze nedoumice o njegovom prosuđivanju i o moralnoj svijesti kao takvoj. To bi značilo da čovjek kao čovjek uvijek već opstoji u nekom moralnom ‘ambijentu’, ali je pitanje kakve će mu on modalitete dati. Takvo stanje stvari sugerira neku pluralnost morala, u što nas uvjerava i elementarno iskustvo…

EndNote RefMan (RIS) MARC +Wish lista +Rezervacija . Resantiman i ljudska moralnost (Ressentiment and human morality) Autori Burger, Hotimir Izvornik Republika : mjesečnik za književnost, umjetnost i društvo (0350-1337) LXI (2005), 2; 58-68 Vrsta, podvrsta i kategorija rada Radovi u časopisima, članak, znanstveni ... Moralnost i ljudska psihologija. Film "Pokajanje" Zašto ovaj način, ako to ne dovodi u hram? preuzimanje videozapisa.

Publisher: Zagreb : Naklada Breza, 2008 Description: 339 str. ; 21 cm. Katolički vjeronauk 3.

POVEZANE KNJIGE