Čakavsko pjesništvo XX stoljeća

Čakavsko pjesništvo XX stoljeća - Stojević, Milorad | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Stojević, Milorad
DIMENZIJA
11,90 MB
NAZIV DATOTEKE
Čakavsko pjesništvo XX stoljeća.pdf
ISBN
8551868960077

OPIS

»Nova Istra« i istarski ogranak DHK objavili su drugo, prošireno i izmijenjeno izdanje antologije »Čakavsko pjesništvo XX. stoljeća« Milorada Stojevića. Od prvog izdanja, koje je objavio Izdavački centar Rijeka, prošlo je točno dvadeset godina. Kako u proslovu pojašnjava autor, novo je izdanje prošireno i izmijenjeno jer su neki ranije uvršteni pjesnici napisali neke bolje pjesme, dok su drugi otpali jer više ne udovoljavaju kriteriju nove antologije kao dostatno reprezentativni primjeri. Pjesnici su kronološki poredani po godini rođenja, a izostala je ranije objavljena opsežna studija. Napomene o akcentuiranju i tumačenju tekstova napisala je Iva Lukežić. Prvi zastupljeni pjesnik je Mate Meršić Miloradić, a zadnja je Ana Orbanić.

1948).Diplomirao jugoslavistiku 1973. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1986.

Prepjevi "Kanat vrhu svih kanti" (2003.), prepjev biblijske Pjesme nad pjesmama na istarsku čakavicu, u suautorstvu s Danielom Načinovićem Hrvatsko umjetničko pjesništvo u Istri povezano je s početcima pisane riječi na poluotoku. Bitna su mu obilježja diskontinuitet i pretežito čakavska kulturalna matica i pjesnički izraz.

POVEZANE KNJIGE