O nasilju

O nasilju - Žižek, Slavoj | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Žižek, Slavoj
DIMENZIJA
11,83 MB
NAZIV DATOTEKE
O nasilju.pdf
ISBN
5447054451850

OPIS

Nasilje je posvuda oko nas, a ipak ga nismo u stanju objasniti ili se pomiriti s njim. Provokativna teza slovenskoga filozofa Slavoja Žižeka u njegovoj najnovijoj knjizi O nasilju glasi da je nasilje koje jasno vidimo (ono koje čini jasno prepoznatljiv počinitelj) zapravo proizvod skrivenog nasilja, onog koje tvori naš politički i ekonomski sustav.Vidljivo terorističko ili zločinačko nasilje često puta se čini kao narušavanje normalnog“, mirnog stanja stvari. Ono što Žižek naziva skrivenim“ nasiljem zapravo stoji u pozadini našeg normalnog stanja. Takvo nasilje unutar samog sustava na kojem se temelji naše društvo nije na prvi pogled vidljivo, ali za Žižeka ono je ključno za razumijevanje pojava koje bi se inače percipirale tek kao iracionalne provale nasilja. Strastveno zagovarajući osvještavanje takvog stanja, Žižek svoj beskompromisni pogled usmjerava prema demokracijama u kojima živimo i kojima vladaju ekonomski imperativi. Žižek istražuje krvave totalitarne režime protekloga stoljeća i nasilje koje se može nazvati božanskim“. Koje opcije još uvijek imamo na raspolaganju? Oslanjajući se na visoku i popularnu kulturu, Kanta, Lacana, viceve i recentne filmove, Žižek se protiv sustava bori sa stilom i manirama istinske filozofske ikone. On liberalizam suprotstavlja fundamentalizmu i analizira filantropiju, politiku straha, jezično nasilje, kao i što to znači biti tolerantni“ susjed. Žižek je doista najsjajniji i najvažniji zastupnik psihoanalize i uopće kulturne teorije u Europi u zadnjih nekoliko desetljeća.“Terry Eagleton, Oxfordsko sveučilište Iznenađujuće odvažan autor koji ne gleda unatrag i ne iskazuje strahopoštovanje dok se okretno i bodro kreće vremenom kojim vladaju globalne slike i virtualne stvarnosti.“Times Literary Supplement

Maja Mamula istaknula je: „Cilj ove publikacije i filma je ukazati na važnost medija o izvještavanju o nasilju nad ženama, utjecaju postojećih predrasuda i stereotipa u medijskom ... O vršnjačkom nasilju u Hrvatskoj sa psihologinjom Gordanom Buljan Flander razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan. Prema statistici, lani je prijavljeno 268 slučajeva vršnjačkog nasilja, no Buljan Flander ističe kako to nije stvarno stanje. LALIĆ O NASILJU U SAD-u: Trump je bio u pravu kada je upozoravao na 'washingtonsku elitu' no osilio se, pokazao autoritarne tendencije Autor: Mia Peretić Četvrtak, 07.

3 svi 2018 Novosti. Poštovane kolegice i kolege, već dulje vrijeme suočeni smo s problemom nasilja nad medicinskim sestrama, koje može eskalirati i do razine ugrožavanja njihovih života.

POVEZANE KNJIGE