Sarajevska Hagada

Sarajevska Hagada Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
DIMENZIJA
11,33 MB
NAZIV DATOTEKE
Sarajevska Hagada.pdf
ISBN
9856546429332

OPIS

Prohujali su vijekovi od onog vremena, sredine XIV stoljeća, kada je, u zlatno doba Španjolske, nastala čudesna i nenadmašna Sarajevska Hagada. Pitanje je hoćemo li ikada saznati pravi datum i mjesto rođenja knjige koja je, kao simbol oslobođenja, postala i simbol grada Sarajeva čije ime ponosno nosi. Naime, svake godine, i tako već stotinama godina, Židovi cijeloga svijeta proslavljaju Pesah, praznik oslobođenja iz egipatskog ropstva, tradicionalnom Seder večerom na kojoj se čita Hagada, Knjiga o izbavljenju. Svaka židovska obitelj ima Hagadu, a one bogatije su, u to davno zlatno doba Španjolske, mogle sebi priuštiti i luksuzne – posebno izrađene Hagade, kao što je ova naša.

stoljeća, kada je, u zlatno doba Španije, nastala čudesna i neprevaziđena "Sarajevska Hagada". Sarajevska hagada i druge priče je knjiga koja sadrži 24 priče, koje su - svaka na svoj način Pripovjedni model Ključaninovih proza je temeljno postm Sarajevska hagada i druge priče je knjiga... Sarajevska Hagada jevrejski je rukopisno-oslikani kodeks, nastao. u drugoj polovini XIV stoljea na podruju sjeverne panije.

Sarajevska Hagada - neprocjenjivo blago - Al Jazeera Balkans. Report. Sarajevska hagada.

POVEZANE KNJIGE