Tužne životinje

Tužne životinje - Punti, Jordi | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Punti, Jordi
DIMENZIJA
8,21 MB
NAZIV DATOTEKE
Tužne životinje.pdf
ISBN
5995153890274

OPIS

Zbirka kratkih priča „Tužne životinje” („Animals tristos”) predstavlja neobični mozaik likova koji su žrtve krhkog ljubavnog ekvilibrija. Baveći se tom sudbinskom, ljudskom komedijom, priče precizno otkrivaju svakodnevne traume skrivene u odnosima žene i muškarca – nadu i ogorčenje, potresna sjećanja i pokušaje te metode da se pobijedi samoća… Preciznim i svestranim proznim pismom Punti odijeva svoje likove u ironiju i nježnost da bi ih odmah zatim ogolio do kosti koristeći snagu svoje opservacije i zapažanja. Lajtmotiv ili crvena nit svih priča jest starorimska svevremenska dijagnoza ‘post coitum, animal triste’, neograničena i posvemašnja žalost nakon vođenja ljubavi. Odgovor na jednu takvu neospornu istinu pisac pronalazi u mogućnosti da se s time jednostavno šalimo, odnosno da se zbog toga smijemo.

nominirana za nagradu Booker, te se iste godine našla na trećem mjestu bestseler liste svih djela objavljenih na hispanoameričkom kulturnom području. Dok se za rješenjem traga, ostaje nam podsjetiti da je napuštanje životinja kazneno djelo, a briga o životinji podrazumijeva njezinu registraciju pa i kastraciju koja bi spriječila tužne scene koje najprije ugrožavaju same životinje, a potom i ljude. Roman "Tužne životinje" izdan 2002. inspirirao je poznatog katalonskog filmskog redatelja Venturu Ponsa za snimanje filma "Ranjene životinje", nastalog kao filmska adaptacija Puntíjevog romana, samo četiri godine nakon izdavanja. Plaču li životinje kad su tužne? To se pitanje ponovno postavilo nakon prošlosedmične vijesti o novorođenom sloniću koji je neutješno plakao pet sati nakon što ga je majka nagazila i napustila Slonića nazvanog Zhuang-zhuang ubrzo je udomio čuvar u Prirodnom rezervatu divljih životinja Shendiaoshan Životinje i smešne i tužne.

Nema mjesta poput doma. Kampanje i reakcije.

POVEZANE KNJIGE