Njena tranzicija

Njena tranzicija - Kovačević, Darko | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kovačević, Darko
DIMENZIJA
3,79 MB
NAZIV DATOTEKE
Njena tranzicija.pdf
ISBN
5192641891793

OPIS

U periodu mučne adolescencije novih nacija, u delu Evrope na kome se prepliću vere, kulture, jezici, običaji, u gradu na granici, daleko od prestonice, odvija se jedna koliko lična toliko i univerzalna tragedija: mlada žena suočava se s iznenadnom smrću muža.Dok svi oko nje konzumiraju ”vinjak za doručak, bensedine za marendu”, junakinja romana ”Njena tranzicija” Darka Kovačevića nastoji da vrati osećaj reda u sopstveni uzdrmani život. Mukla atmosfera grada bez nade, sveprisutno siromaštvo, duboko kulturno i generacijsko nerazumevanje kao i sve druge posledice večne, nedorečene tranzicije balkanskog društva koja kao da je kreirana s namerom da postoji zauvek, svakako joj ne pomažu u tome… ”Njena tranzicija” je roman o životu u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu, ali je to ujedno i roman o moćima ljubavi i prijateljstva. Ispričana nesvakidašnjim senzibilitetom i mešavinom post-jugoslovenskih jezika, ovo je brutalna, ogoljena i tragikomična, ali ujedno i elegantna, nežna i tužna pripovest o jednoj borbi da se stvarnost živi, da se shvati i razume, i napokon – prihvati. Ova priča je toliko realna da zalazi u književnu fantastiku.

... Pripadam generaciji koja pamti sa kolikim nam je žarom tranzicija tokom 80-ih, 90-ih i 2000-ih predstavljana kao neumitnost, i koliko smo bili spremni da poverujemo u to.

studenog 2015. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu / uredili Virna Karlić, Sanja Šakić, Dušan Marinković Međunarodni znanstveni simpozij Tranzicija i kulturno pamćenje (2015 ; Zagreb) Zagreb : Srednja Europa, 2017 Književnost i tranzicija.

POVEZANE KNJIGE