Novela od Stanca

Novela od Stanca - Držić, Marin | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Držić, Marin
DIMENZIJA
11,82 MB
NAZIV DATOTEKE
Novela od Stanca.pdf
ISBN
5031500739079

OPIS

Za ilustracije u ovoj knjizi ilustrator Zdenko Bašić nagrađen je nagradom Grigor Vitez za 2009. godinu. Njegove ilustracije sadrže šifriranu tajnovitost bajke, izrazito su lirske, a scene se zasnivaju na ozračju i raspoloženju priče. Vjesnik Novela od Stanca ili Šala sa Stancem koju smo uz Držićev tekst ponudili i u prilagodbi/prijevodu na suvremenome hrvatskom književnom jeziku! – od prve izvedbe 1550. godine predstavlja jedinu farsu u stihovima tiskanu za Držićeva života, sponu pučkoga i renesansnoga teatra u teatru, nepotrošivu priču o taštini, obijesti i vječnoj mladosti, kanonsku literaturu koja živo pulsira i u našem vremenu, veliku prethodnicu Shakespeareu, Moliereu…

Novela od Stanca je posebno značajna u Držićevom bogatom opusu jer predstavlja prvu njegovu komediju te ... Novela od Stanca je komedija dubrovačkog renesansnog pisca Marina Držića.Pisana je u jednom činu, sa sedam prizora. Pokladne je tematike s elementima farse.Napisana je 1550.

1508. u Dubrovniku , i odrastao u tom gradu u doba cvjetanja renesansne kulture i umjetnosti . Tako je Novela od Stanca postala pravi primjer približavanja stripoljupcima, ali i svima onima koji su skloni nešto drugačijim oblicima upijanja klasika."- stoji u predgovoru Anite Ruso koja naglašava da je to "stilski najčistije i možda najbolje djelo dubrovačkog komediografa" (F.

POVEZANE KNJIGE