Slobodni zidari

Slobodni zidari - Ridley, Jasper | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ridley, Jasper
DIMENZIJA
8,97 MB
NAZIV DATOTEKE
Slobodni zidari.pdf
ISBN
5371740791589

OPIS

Za laika, slobodni zidari su tajanstveno, čak i zlokobno bratstvo – tko su oni zapravo, otkrivamo iz pera autora koji je sasvim izvan tih krugova. U ovoj knjizi, Jasper Ridley, povjesničar i biograf, pokušava odvojiti istinu od mita. Opisujući razvoj slobodnog zidarstva, od radnika zidara u srednjem vijeku do gospode zidara iz Velike lože osnovane 1717. godine, on istražuje ulogu masonskih bratstava u ključnim trenucima moderne povijesti, uključujući Francusku revoluciju, Rat za neovisnost i osnivanje Sjedinjenih Američkih Država. Koje su to najmoćnije lože od Engleske do Japana i kako su izabirale Velike Meštre? Kakva je uloga slobodnih zidara u zapletu i raspletu balkanskih previranja? Sve što niste znali o slobodnim zidarima saznat ćete iz ove knjige, koja je namijenjena svim ljudima otvorenog i znatiželjnog duha.

maçonnerie), takođe framasonerija (franc. franc-maçonnerie, prema francs maçons: slobodni zidari), jedna od najstarijih bratskih organizacija na svetu, čija je prva Velika Loža nastala u XVIII veku u Engleskoj,.U svetu sada ima preko 200 Velikih Loža i Velikih Orijenata, od kojih je 100 samo u Severnoj Americi.. Slobodni zidari ili masoni najveće su međunarodno tajno društvo na svijetu, s preko 6 milijuna članova.

francs maçons: slobodni zidari), u mnogim zemljama razgranan, mističan, strogo hijerarhijski organiziran pokret nastao u prilikama liberalnoga prosvjetiteljstva. U svojim se početcima nadovezuje na tradicije srednjovjekovnih i ranonovovjekovnih zidarsko-klesarsko-graditeljskih cehova, pa odatle i njegov naziv i njegovi ... Za laika, slobodni zidari su tajanstveno, čak i zlokobno bratstvo - tko su oni zapravo, otkrivamo iz pera autora koji je sasvim izvan tih krugova.

POVEZANE KNJIGE