Ništa sveto

Ništa sveto - Brešan, Ivo | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Brešan, Ivo
DIMENZIJA
11,26 MB
NAZIV DATOTEKE
Ništa sveto.pdf
ISBN
2183782129022

OPIS

Uvaženi dramatičar, scenarist, i prozaik javlja se novom knjigom kojom najavljuje povratak pikarskom romanu, ali ne napušta i model fantastike koji ovom uvaženom književniku otvara mogućnosti da o nekim aktualnim ili povijesnim temama progovori s odmakom, ili alegorijski. U novom romanu Brešan nam donosi zanimljivu galeriju likova, od uličnih prostitutki, djelatnika tajnih službi, policije, prosjaka, političara, liječnika, doktora prava, emigranata, lopova, varalica.. Sve ih povezuje pripovjedač u romanu – kurvin sin Krešimir Bakus ili Eugen Loparda ili…… kako na kraju romana stoji: Već sam se toliko saživio s tim lažnim osobama, da sam posve zaboravio kako bi iza njih morala postojati i neka prava. Ne znam može li itko od nas sa sigurnošću reći što podrazumijeva pod tim kad kaže – Ja? I uopće, što je to zapravo Ja? Ivo Brešan (Vodice, 27. svibnja 1936.), hrvatski književnik i scenarist. U Šibeniku je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, a studirao slavistiku i flozofiju na Fiozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao srednjoškolski profesor na šibenskoj gimnaziji, potom kao umjetnički voditelj Centra za kulturu Šibenik i Međunarodnog dječjeg festivala. Središte zanimanja Ive Brešana prije svega je odnos pojedinca i vlasti, spremnost čovjeka da napusti ideale zbog materijalnoga blagostanja. Godine 1955. počinje pisati, a prvi veliki uspjeh doživljava 1971. djelom Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja. Osim književnosti, piše i filmske scenarije – isprva s Krstom Papićem, a potom za svog sina Vinka Brešana, redatelja. Najpoznatije drame su mu: Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Nečastivi na Filozofskome fakultetu, Arheološka iskapanja kod sela Dilj, Anera, Utvare, Nihilist iz Velike Mlake. Kao romanopisac opredijelio se za pustolovni odnosno pikarski roman. Poznati su mu romani Ptice nebeske, Ispovijedi nekarakternog čovjeka, Astaroth, Kockanje sa sudbinom. U izdanju Naklade LJEVAK, u sklopu Biblioteke OTVORENA KNJIGA 2006. objavio je svoj roman Gorgone, zatim Katedralu već iduće godine, za koju je dobio književnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski, te mu 2008. izlazi novi roman Ništa sveto.

u Vodicama.Gimnaziju je pohađao u Šibeniku, a studij jugoslavenskih jezika i književnosti diplomirao na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Od 1960.

lako držim da je to posve irelevantno, jer, napokon, ja nisam ni jedan od te dvojice; od onih koji su s pravom nosili ta imena, prvi počiva na Mirogoju, a drugi negdje u ličkoj zemlji. Ništa sveto Ivo Brešan. Katedrala Ivo Brešan.

POVEZANE KNJIGE