Hemonwood 2

Hemonwood 2 - Hemon, Aleksandar | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Hemon, Aleksandar
DIMENZIJA
6,90 MB
NAZIV DATOTEKE
Hemonwood 2.pdf
ISBN
6638601595766

OPIS

Mnoga jutra u Chicagu provodim u kafeu u ulici Division. Kafe se zove Alliance, iliti Alijansa, i nekad je bio, ja mislim, vezan za nekakvo udruženje – alijansu – Poljaka. Ulica Division je onomad bila poljsko-ukrajinski geto, zloglasni dio grada gdje je Nelson Algren, čikaški pisac koji se pedesetih godina motao po ovim krajevima, smjestio svoj čuveni roman Čovjek sa zlatnom rukom – glavnom junaku romana ruka se pozlatila od štepanja heroinom. Danas je Division daleko od geta: obiluje buticima u kojima se prodaje šminkerski šlampava odjeća, prodavnicama italijanskih kundura i šlapa, restoranima sa zdravom hranom, lokalima gdje se žene koje drže do sebe mogu malo banjati ili se podvrgnuti podrezivanju i krečenju noktiju. Nađe se i neki zaostatak iz vakta kad je slavenski polusvijet naseljavao Division: poljska radnja u kojoj se može lijepo kupiti nezdrava hrana (sarma, kobasice, Vegeta), kao i hamam, gdje se nekad znojio Al Capone, a gdje i dan-danas zađe poneki ruski gangster. U Alijansi se još uvijek mogu naći prave krofne, punjene marmeladom ili nekim nezdravim filom, a kolači se prave sa puterom i šećerom, po nezdravim, divnim receptima slavjanskih baba.

Ležao je na leđima, staklene oči uperene uvis, okružen cvijećem. Imao je tada osjećaj, rekao je Sebald u intervjuu New York Timesu objavljenom 11.

Početak rata u Bosni i Hercegovini ga je zatekao u SAD-u. Odlučuje da ostane, nastani se u Chicagu i pokuša pisati na eng Aleksandar Hemon - Hemonwood 2.

POVEZANE KNJIGE