Svrhe malih stvari

Svrhe malih stvari - Bošnjak, Branimir | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Bošnjak, Branimir
DIMENZIJA
6,16 MB
NAZIV DATOTEKE
Svrhe malih stvari.pdf
ISBN
2829545070179

OPIS

Svijet Sitnoga i neambiciozna ljubav za Malo jedini je dio tematskog registra koji Bošnjak cijeni i honorira.Povijest je u Bošnjakovoj optici potrošeno tijelo ispisano pobjedničkom rukom, iskrižano i nadopisivano kasnijim intervencijama pa kao čuvar bivšega ili pak kurentno školsko sredstvo jedva može poslužiti. Logocentristički ustroj svijeta traži zgodno upakiranu predodžbu poduprijeti datumskim dokazima, premda su i datum i činjenica propitni i nesigurni; u školskom se sustavu ta zadaća obavlja rutinski, a trenutno se zadovoljstvo nalazi samo u notornoj učeničkoj ocjeni. Između ostaloga, prošlost se kao bliža ili dalja povijest otaljava na taj način iz apatije i velikog umora svijeta; ne postoji u velikoj rascjepkanosti svijeta objektivni duh, to je uostalom i nemoguće, a zamjenjuje ga ciljana politička korektnost jednako tako propitne radijacije. Logocentristička ponuda povijesti nikoga posebno ne zanima, kao u općoj apatiji doduše i štošta drugo, pa se povijest trenutno jedino legitimira kao školska obaveza. Između čovjeka i povijesti, kaže autor, jest rastava. Predmet rastave zapravo ne postoji, itd. Svijet Sitnoga i neambiciozna ljubav za Malo jedini je dio tematskog registra koji Bošnjak cijeni i honorira (jedino male stvari uzdižu do veličine, ili kako sićušnost ima nade). U području Sitnoga zasad kapital ne pronalazi veći interes pa je nužna instrumentalizacija izostala, a to ne jamči da svojim pipcima neće napasti i skromno polje pojedinčeve oaze Maloga. Možda je ta skromnost u sklonosti za svijet svakodnevlja i nehotice izazvana isključenjem iz legitimnog polja svjetskog Događaja, ali je legitimna kao ljubav za netransferiranu i zasad nikom zanimljivu vrijednost malih stvari. Tome se priklanja i Branimir Bošnjak, klasik hrvatskog poetskog moderniteta. Branko Maleš

Čitajući zanimljivu studiju Branka Maleša Ohlađeno sabiranje rasutoga i ljubav za Malo kao pogovor novoj knjizi pjesama Branimira Bošnjaka Svrhe malih stvari, ne mogu se oteti dojmu da poezija, kad to jest, nije samo »kombinacija egzistencijalističkog ... Kako se ne biste pretjerano zaletjeli i kupili hrpe stvari koje možda nećete stići niti raspakirati, donosimo vam popis stvari koje će sigurno biti korisne i korištene kada beba dođe. Odjeća.

Ovo je sigurno svima najugodnija kupovina. Kako i ne bi bila kad je sve tako malo i slatko.

POVEZANE KNJIGE