Pisma divljem Skitu

Pisma divljem Skitu - Šodan, Damir | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Šodan, Damir
DIMENZIJA
7,15 MB
NAZIV DATOTEKE
Pisma divljem Skitu.pdf
ISBN
4493055728013

OPIS

Izlog svijeta u poeziji ili pjesništvo u izlogu svijeta, svejedno, koordinate su na kojima mašta i emocionalna geografija unutar koje se zbiva dobrodošao sraz nazrijetih i izručenih značenja Šodanova lirskog glasa. Autor iznimne kulture i širokih intuitivnofilozofidnih poteza adresate svojih poetiziranih epistola pronalazi koliko u mediteranizmu, toliko i u srednjoj Europi; koliko u fenomenologizaciji zbilje, toliko i u fetišima tzv. zapadne kulture. Riječju, jednako u planetarnim turistima, kao i onima koji svijeta nikada ne vidješe. Iz koje god divljine dolazili, Šodanova Pisma zagovaraju babilonizaciju teksta koji nam: a) otkriva istodobnu glad i užitak u pisanju; b) iznimnu čitateljsku kulturu i referencijalnu održivost te funkcionalizam teksta i konteksta; i c) autorovu opsesiju da nam ekskluzivno ponudi vlastitu mitologiju kao bezmalo kanoniziranu mitologiju svjetskih smislova. Damir Šodan Pismima divljem Skitu iz povijesti, iz književne i filozofske tradicije čupa one grozdove čije labave ontologije u njegovoj stihovnoj križaljci najzad dobivaju red i adekvatnu mjeru lirske mistifikacije. Nominacije i opojmovljenje, intertekst, parafraziranje i citatnost stvaraju u ovoj poeziji gustinu djelovanja, događaja i doživljaja i po crti čitateljskog, i po crti spisateljskog čina. Čitajući Šodanovu poeziju, mirne duše možemo čučati ovdje, a biti tamo, ili čučati tamo, a biti ovdje. Ili drukčije kazano, vidjeti sve a ne vidjeti ništa, ili vidjeti ništa a ne vidjeti sve. Biti istodobno na dvama, trima i četirima katastarskim česticama, barem podjednako biti u metafizici, psihologiji, filozofiji, povijesti ili u jeziku pjesništva. Nema sumnje da je stoga u interesu pjesništva čitati Šodanove pjesničke interese. Ervin Jahić

Hrvatsko pjesništvo početkom tisućljeća. Izdano: Zagreb, 2009 Govoreći o prve tri njegove zbirke (Glasovne promjene, Srednji svijet i Pisma divljem Skitu), kritika je primijetila da se radi o pjesniku koji ima „odličan osjećaj za tempo" i koji je „sposoban u par poteza izgraditi kompletnu kompoziciju pjesme" (Đurđević), o pjesniku koji se u poetičkom smislu vraća Eliotovoj koncepciji ... Objavio je zbirke poezije Glasovne promjene (1996), Srednji svijet (2001), Pisma divljem Skitu (2009), Café Apollinaire (2013) i Unutarnji neprijatelj (u štampi), knjige dramskih tekstova Zaštićena zona (2002) i Noć dugih svjetala (2009), te Drugom stranom, antologiju suvremene hrvatske "stvarnosne" poezije (2010). DPKM će krajem veljače objaviti i zbirke pjesama biba posavec Branka Maleša, višestruko nagrađivanog pjesnika, prozaika, kritičara, antologičara i prevoditelja, Poslanice običnim ljudima Marka Pogačara, višestruko nagrađivanog pjesnika mlađe generacije, te Pisma divljem Skitu Damira Šodana, višestruko nagrađivanog pjesnika i ... Pisma divljem Skitu (2009), Café Apollinaire (2013) Unutarnji neprijatelj (2018), knjige dramskih tekstova: Zaštićena zona (2002) Noć dugih svjetala (2009), antologiju suvremene hrvatske „stvarnosne" poezije: Drugom stranom (2010).

Dodaj. Najprodavanije iz kategorije-10 % ISPRIČAT ĆU TI PRIČU.

POVEZANE KNJIGE