Moć muha

Moć muha - Salvayre, Lydie | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Salvayre, Lydie
DIMENZIJA
7,81 MB
NAZIV DATOTEKE
Moć muha.pdf
ISBN
4793356625503

OPIS

Glavni lik i pripovjedač u romanu Moć muha muzejski je vodič u opatiji Port-Royal-des-Champs, pasionirani čitatelj i poklonik misli Blaisea Pascala. U monološkoj formi protkanoj sarkazmom, filozofskim citatima, sentencama, liričnošću i izuzetnom duhovitošću, u njegovu pripovijedanju pred sucem, psihijatrom i bolničarom zrcale se problematični socijalni i obiteljski odnosi. Uz ironijski odmak, pripovjedač svjedoči o životu čovjeka nesretnog djetinjstva, otuđena u braku, izuzetno senzibilna i načitana, pravog mizantropa koji se u potpunosti poistovjećuje s misijom svoje sitne dužnosti govorenja o Pascalu muzejskim posjetiteljima (čiju površnost i suvremenost duha ne podnosi). Od početka je jasno da je priči prethodilo počinjeno umorstvo, no koga je pripovjedač ubio ostaje neizvjesno i na kraju se tek naslućuje. Isječak:Meni jako teško pada, gospodine suče, što moram podnositi ženin oprost i njezin tužan i rezigniran izraz lica. Da vam pravo kažem, on me dovodi do ludila. I to zato što me podsjeća na jedan drugi tužan i rezigniran izraz lica, podsjeća me na mamin izraz lica na fotografiji s vjenčanja koja još u kući mojega oca ukrašava vitrinu u blagovaonici. Na toj fotografiji moj otac je pijan. Napio se kao zemlja da proslavi sreću koja mu se smiješi. Moja majka podiže pogled prema aparatu s onim izrazom neutješne dobrote koji joj više ne silazi s lica otkako je srela svojega muža. I kad vidim svoju ženu kako obavlja kućanske poslove s tim istim izrazom svetice osuđene na pogubljenje, kad vidim kako pere suđe s pogledom punim prigušene boli i kako širi oči da zadrži suze, kad je vidim kako prolazi s licem na kojemu se može očitati oprost, s tim izrazom žrtve, dođe mi da je lupim, gospodine suče, ne bih vam smio govoriti takve stvari, mogle bi mi naštetiti, ali mi dođe da je lupim, gospodine suče, jer me u tom trenutku preplavi osjećaj da sam isti kao moj otac, jesam li naslijedio, pitam se, njegovu zloću, je li se on podmuklo nastanio u meni da bi sebe nadživio i mene ubio, eto što kažem sam sebi, gospodine suče, i te me misli izluđuju, one me doslovce izluđuju, jer sam se zakleo da nikada neću biti nalik svojemu ocu, zakleo sam se i još se uvijek kunem, kunem se glavama svoje majke i Blaisea Pascala zajedno da nikada neću nalikovati svojemu ocu. Nikada.

Dijatomejska zemlja se pokazala učinkovitom kod suzbijanja mušica, muha, stršljena, mrava, lisnih uši i sličnih štetnika, a pomoću nje možete napraviti i repelentno sredstvo koje djeluje protiv glodavaca. Igra Borac muha (Extermination of Flies) online.U kuhinji je postojao sumnjičavi zujanje, a uskoro je otkriveno da postoje gadne i dosadne muhe. Popeli su se na otvorene proizvode i protrljali šape u "Za današnju prvu pozitivnu minutu izabrao sam misao: 'Iskustvo nije ono što se nama događa, nego ono što mi činimo s onim što nam se događa'.

Povod njezinom drugom gostovanju u Zagrebu jest objavljivanje njezinog trećeg hrvatskog prijevoda, romana "Društvo sablasti", u izdanju Sysprinta. No, dok u romanima Moć muha i Obični život neprestano pratimo monološke iskaze jednoga lika, roman U društvu sablasti konstruiran je dvoglasno i ispripovijedan iz perspektive dviju protagonistica, majke Rose i kćeri Louisiane. Rose je tipična salverovska junakinja pomaknute svijesti; njezina je psiha traumatizirana događajima iz 1943 ... Vjerojatno ste već čuli kako se smije zla muha.

POVEZANE KNJIGE