Mentalni leksikon – modeli i činjenice

Mentalni leksikon – modeli i činjenice - Erdeljac, Vlasta | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Erdeljac, Vlasta
DIMENZIJA
4,64 MB
NAZIV DATOTEKE
Mentalni leksikon – modeli i činjenice.pdf
ISBN
6802117465567

OPIS

Mentalni leksikon je “skladište“ riječi jezika koji znamo i koji učimo, to su ukupni podaci o riječima kojima se služimo. Knjiga dr. sc. Vlaste Erdeljac, Mentalni leksikon, svojevrsni je nastavak njezine prve knjige Prepoznavanje riječi. Ova knjiga predstavlja sustavni i kritički prikaz postojećih modela mentalnog leksikona, ali i njihovu povezanost sa stvarnom jezičnom uporabom. Težište knjige stavljeno je na proizvodnju govora. Tako se rasvjetljavaju područja pojavljivanja govornih pogrešaka, jezične patologije, učenja i usvajanja prvog i drugog jezika. Građa knjige ogranizirana je u 12 poglavlja uz kratki Predgovor autorice te glosar najvažnijih pojmova, popis relevantne literature i indeks najvažnijih pojmova i autora. Knjiga bi trebala poslužiti kao psiholingvistički priručnik višestruke namjene. Kao cjelina pruža cjelovit uvid u područje istraživanja mentalnoga leksikona. Usmjeri li se pažnja samo na pojedina poglavlja, knjiga može biti i dodatan izvor detaljnijih informacija u bavljenju specijalističkim psiholinvističkim temama. Temeljna pitanja na koja se nastoji odgovoriti unutar ove knjige jesu sljedeća: a) kako je leksičko znanje strukturirano u mentalnoj obradi jezika b) o kojim se jedinicama pohranjivanja jezika može govoriti i prema kojim se pravilima uređuju njihovi međusobni odnosi u tzv. mentalnom „skladištu“ riječi c) u kojim se procesima odvija jezična upotreba d) koji su aktualni modeli reprezentiranja riječi i njezina prizivanja iz leksičke memorije najprihvatljiviji. Ova je knjiga nastala na temelju interdisciplinarnih istraživanja, pa joj je i namjera da posluži širem čitalačkom krugu nego što su lingvisti i fonetičari. Svrha knjige bila bi ispunjena kada bi se njome služili jezični pedagozi, logopedi, afaziolozi i naravno, svi oni koje ta tematika zanima, a da bi im to bilo lakše, u glosaru su opsežno opisani svi osnovni termini korišteni u knjizi.

Dodaj u košaricu ... Mentalni leksikon: modeli i činjenice. Vlasta Erdeljac.

Barić, Eugenija - Mijo Lončarić - Dragica Malić - Slavko Pavešić - Mirko Peti - Vesna Zečević - Marija Znika. 1995, 2005. Hrvatski standardni jezik - Morfologija Izvedbeni nastavni plan (silab) za kolegij Hrvatski standardni jezik - Morfologija.

POVEZANE KNJIGE