Iz zapisa slobodnog suhozidara

Iz zapisa slobodnog suhozidara - Rogić Nehajev, Ivan | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Rogić Nehajev, Ivan
DIMENZIJA
12,14 MB
NAZIV DATOTEKE
Iz zapisa slobodnog suhozidara.pdf
ISBN
9996095509215

OPIS

Dosad ahistoričan, akviziter svjetske tame i euforični zagovornik nepotpunosti svijeta, zauzet praznim i odsutnim usuprot arsenalu znanja i poznatoga, Rogić Nehajev u novoj knjizi pjesama dodaje vlastitoj poetskoj ideologiji radikalno nov identitet. Čini nam se, naime, da prva tema njegova pjevanja – tijelo kao obnovitelj svijeta i jezika, tijelo kao pokretač, kao jamac vitalizma – zadobiva status dekonstruktora (ali i restauratora!) ideoloških jedinstava: države-naroda-religijskog. Točnije, tijelo se ovdje sjeća povijesti i činjenica, ono je svjedok ponajprije narodne muke i muka, ono je ovjerovatelj trajanja i njegov jamac. Usuprot virtualizaciji svijeta, usuprot njegovoj akceleriranoj nepreciznosti, Rogić Nehajev ne pristaje na relativizaciju činjenica i – čas ironično, čas tek melankolično – pjeva i podsjeća na njih. Luk koji pokriva pritom najširi je mogući – dakako, dominantno antropološki, manje povijesni – od glagoljskih pismena, jezika i tradicije dakle, do londonske Udbe, od nemetafizičkog prije viđenog i predaka do modernih kolonijalizatora ili, posve neideologiziran, od tjelesnosti mirisa do pohvalnica ženama, lako se autorovo pjesničko mišljenje i ovdje više zanima za misterij a manje za logos, iako bujnost i nesvodivost, kaotičnost i magmatičnost autorova jezika sugeriraju euforiju i vedrinu, Iz zapisa slobodnog suhozida, mišljeno konvencionalno i starinski, knjiga je mnogolike brige i zauzetosti. Brige, naime, za Hrvatsku i zauzetosti za nju, ali i za Subjektovo pravo na razliku i na mišljenje. Ma što o tome mislili samozvani protektori ovoga dijela svijeta.(Ervin Jahić)

Simona Delić. Između klevete i kletve : tema obitelji u hrvatskoj usmenoj baladi ... II Ivan Rogić Nehajev - Iz zapisa slobodnog suhozidara Broj stranica: 178 Uvez: meki Godina izdanja: 2009. Iz zapisa slobodnog suhozidara : 2005 - 2008 Tekstualna građa, tiskana .

Iz zapisa slobodnog suhozidara. Pabirci i pokoja pjesma .

POVEZANE KNJIGE