Moderni svijet i židovsko pitanje

Moderni svijet i židovsko pitanje - Morin, Edgar | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Morin, Edgar
DIMENZIJA
12,89 MB
NAZIV DATOTEKE
Moderni svijet i židovsko pitanje.pdf
ISBN
8306168589162

OPIS

Stanje u kojem su se Židovi zatekli u modernom dobu zaslužuje sagledavanje u svoj svojoj kompleksnosti. U taj opsežni posao upustio se Edgar Morin, da bi s jedne strane opisao moderno doba u kojem je židovska sastavnica neizostavna, dok s druge strane pak židovsko pitanje nije zamislivo bez modernog doba. Esej je napisan kao putovanje ka razmijevanju, ali i kao objašnjenje. Prema autoru, pojam Židova bio je jasan sve dok se odnosio na identitet koji je podrazumijevao i jednu naciju i jedan narod i jednu vjeru. Otkad Židovi sudjeluju u kulturi i građanstvu gentila, odvajanje između Židova i gentila zamaskiralo je dovršeno sjedinjenje između ta dva komplementarna pojma, ali koji istodobno mogu i ostati suprostavljeni kad slijede razvojne faze (rasnog) antisemitizma koji je naslijedio stari, vjerski antijudaizam. Ova studija se pozabavila i tragedijom prouzročenom nacizmom, iz čega je rođen Izrael, a gdje je pojam Židova poprimio i poprima jedno novo značenje. Na žalost, podvlači Morin, implantacija Izraela na islamskom tlu urodila je pak daljnjom tragedijom, također planetarnih razmjera.

Riječ ... Židovi, narod semitskoga podrijetla, pripadnici židovske religije. U vlastitim pisanim spomenicima (Biblija, Talmud) nazivaju se različito pa otuda potječu i različiti nazivi za Židove u svijetu (hebrejski Ivri: hrvatski Hebrej, pridjev hebrejski, srpski, bosanski Jevrej/in/, jevrejski; Jěhudi: hrvatski Judejac, Židov, Žudio, Žudjel; arapski Yahud, perzijski Džühud i turski Çifit ... MODERNI SVIJET I ŽIDOVSKO PITANJE - Edgar Morin - MODERNI SVIJET I ŽIDOVSKO PITANJE - Edgar Morin (1921) danas je vodeći francuski sociolog i intelektualac.

Morin nije jedino prezime ovoga autora. Po svojim djelima, po francuskom inprin-tingsimu, on doista jest Morin, ali njegovo prezime je i Naohum, što ističe bez okli-jevanja.

POVEZANE KNJIGE