Krijesnici

Krijesnici - Horvat, Jasna | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Horvat, Jasna
DIMENZIJA
6,31 MB
NAZIV DATOTEKE
Krijesnici.pdf
ISBN
1735489605626

OPIS

Koliko god danas bili udaljeni od svijeta mitova s kojima su naši slavenski (a možda i neki drugi) preci zasigurno živjeli jednako intenzivno kao što su pripadnici drugih naroda živjeli sa svojim velikim mitovima, istina je da nam svatko tko se upusti u istraživanje tih nepreglednih prostranstava otvara prozor u taj drugi svijet, u kojem su dobro i zlo dva lica jednoga, u kojem su sva događanja dubinski isprepletena i u kojem obično ne vrijedi ono što se komu učini na prvi pogled, već treba duboko zakopati ne bi li se razumjela bît stvari. U Krijesnicima nas u avanturu otkrivanja toga svijeta uvodi dvoje djece, Slaven i njegova najbolja prijateljica Iris.Gradeći odnos između Slavena i Iris, a onda i njihov odnos prema mitskoj stvarnosti Sova planine, autorica nas korak po korak uvlači u podtekst pripovijedanja u kojem jedni pored drugih supostoje gotovo stereotipni muško-ženski odnosi, ali i oni drugačiji, koji izigravaju stereotipe prekoračujući granice zadanoga. Jasna Horvat ima majstorsko oko i za detalj i za cjelinu, i za otkrivanje najsitnijih pukotina pojedinačne ljudske prirode i posebnosti čitavih društvenih zajednica. Zbog svega je toga ovaj njezin roman za mlade istovremeno i ravničarska osječka priča, lokalizirana i prepoznatljiva i po mjestima na kojima se događa i po jeziku kojim je ispripovijedana, ali i silno zanimljiva studija brojnih karaktera, što stvarnih što mitskih, onakvih kakvima ih je autorica vidjela. Maštovite ilustracije u knjizi i na naslovnici djelo su Pike Vončine.

Oni su uvijek prisutni i zato nikada niste sami. Sve što činite, prate i pamte živahne oči krijesnika - čuvara vaših domova.

Politika zaštite privatnosti uređuje način postupanja s informacijama koje tvrtka Vox media d.o.o. - za marketing i komunikaciju obrađuje odnosno prikuplja prilikom posjeta našoj internet stranici aktualno.hr.

POVEZANE KNJIGE