Od slike do igre

Od slike do igre - Švob, Goran | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Švob, Goran
DIMENZIJA
6,89 MB
NAZIV DATOTEKE
Od slike do igre.pdf
ISBN
5083258113927

OPIS

Knjiga se sastoji od članaka koji se međusobno razlikuju po temi i vremenu nastanka, ali ipak čine jedinstvenu cjelinu. Filozofi o kojima je riječ su prvenstveno Frege, Russell i Wittgenstein, a centralna točka je preokret u Wittgensteinovoj filozofiji jezika, pomak od ranog ka kasnom Wittgensteinu. Nasuprot predodžbi kakva se ponekad nudi u današnjoj literaturi, Wittgensteinov obrat nije rezultat generalnih, spekulativnih razmatranja o prirodi jezika, nego bijeg iz poteškoća u primjeni filozofske analize kakvu je započeo Frege, nastavio i razradio Russell, a do krajnjih konsekvenci proveo upravo sam Wittgenstein u Tractatusu. Premda je Wittgenstein volio misliti o Tractatusu kao definitivnom i ukupnom rješenju tradicionalnih filozofskih problema, sasvim je očito da je nekoliko posebnih ali važnih logičko-filozofskih problema u njemu ostalo neriješeno, i da je sam Wittgenstein bio nezadovoljan onim »konačnim« rješenjima. To uključuje problem logičkih antinomija, pitanje o smislu Fregeovog znaka tvrdnje te interpretaciju znaka identiteta. Ovi su problemi, s jedne strane, dio nasljeđa analitičke filozofije koji ostaje otvoren do današnjih dana, a s druge strane, oni zapravo potječu iz prvog važnog djela ove analitičke filozofsko-logičke tradicije – Fregeovog Begriffsschrifta, koje možemo smatrati modernom realizacijom Leibnizove zamisli univerzalne karakteristike. Za samog je Wittgensteina pomak od pojma istine ka pojmu pravila, od jezika kao oblika preslikavanja stvarnosti do jezičke igre kao oblika života, kao centralnih pojmova filozofije jezika, predstavljao spasonosnu formulu, put za bijeg »muhe zarobljene u boci«. Neovisno o pitanju treba li suvremena filozofija jezika doista slijediti ovim putem radikalnog odbacivanja cijelog metodološkog okvira logičke analize i pojmovnog pisma, ovi problemi i ovaj dio filozofsko-logičkog nasljeđa, živi su i djelatni u tvorbi suvremenih teorija istine, jezičkih akata i cjelokupne današnje logike i filozofije jezika.

Trajanje je do deset minuta, a publika su djeca od četiri do sedam godina. Opis - PRAVILA IGRE - od prve ideje do prvog dramskog teksta Pravila igre nisu puka dramska kuharica. Ovo posredovanje iskustva pronalaženja onog pouzdanog i trajnog koje se opire paučinastoj naravi nadahnuća, uz svu preciznost i razbor, toliko je osobno i prisno da postaje autentično ljudskim. Igre Šišanja i Uređivanja, Šišanje zvijezda, Pravljenje Frizura, Šišanje Beba, Šišanje kućnih Ljubimaca, Božićne Frizure, Makeover, Mala Frizerka, Fizerski Salon.

Nije svaki dan dijete daje priliku da se osjećaju kao umjetnik. Udaljenost od djeteta očiju na slici u dobi od 10 dana - 1.5 mjeseci - oko 30 veličina cm figure -. A4 ili čak četvrtina od toga.

POVEZANE KNJIGE