Pješčana ura

Pješčana ura - Žižić, Bogdan | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Žižić, Bogdan
DIMENZIJA
4,15 MB
NAZIV DATOTEKE
Pješčana ura.pdf
ISBN
7778455572504

OPIS

Na vrhuncu filmske karijere, Bogdan Žižić sada se predstavlja i kao veliki stilist i suvereni, duhoviti pripovjedač.U briljantnoj seriji slika – od smirenih i lirskih iz djetinjstva preko prijetećih iz doba Drugog svjetskog rata i okupacije, do onih sa studija i kasnijeg profesionlanog života u Zagrebu sve do još jednog rata i još jednog poraća – Žižić portretira dosege i ograničenja jednog života (kako je sam nazvao jedan svoj kratki fim). No, on portretira i svoju generaciju: od Fabijana Šovagovića do Vlade Gotovca, od Vinka Nikolića do Dušana Vukotića, Dragutina Trumbetaša… A ta je svojom esetikom, nazorima i sudbinama odredila kulturni, ljudski i duhovni profil suvremene Hrvatske. I više od toga. Upisala ju je na zemljopisnu kartu suvremene intelektulane i kulturne Europe.

To vraćanje u uvalu djetinjstva...sada se meni roje sjećanja... Memoarska sjećanja "Pješčana ura" Bogdana Žižića nalik su albumu posvećenom značajnim osobama i događajima iz njegova života. Ova dokumentarna elaboracija zbilje krije u sebi i niz sentimentalnih anegdota o danima odrastanja (priča o pticama, o skakanju s broda "Lina Campanella", o beskrajnicama, o igrama u ruševinama). Bogdan Žižić - Pješčana ura - Sjećanja na Solin, Split, Pulu i Zagreb - izdavač Durieux, Zagreb 2009.

Sastoji se od dvaju spojenih, okomitih komora (tikvica) koje omogućuju pretakanje materijala s vrha ka dnu. Po isteku svog materijala iz gornje komore, pješčani sat se može okrenuti da bi se vremenski interval ponovo mjerio. Dakle, analizirajući ono što nije tu, počinjemo popunjavati dno pješčanog sata, što nas vodi prema Pješčana ura : sjećanja na Solin, Split, Pulu i Zagreb Tekstualna građa, tiskana .

POVEZANE KNJIGE