Alpski ratnici

Alpski ratnici - McDonald, Bernadette | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
McDonald, Bernadette
DIMENZIJA
10,51 MB
NAZIV DATOTEKE
Alpski ratnici.pdf
ISBN
8951487254931

OPIS

Napisana iz pera višestruko nagrađivane kanadske autorice, trenutačno jedne od najvećih poznavateljica povijesti svjetskog alpinizma Bernadette McDonald, knjiga Alpski ratnici prati uspon slovenskog alpinizma, a dijelom i hrvatskoga (predvođenog Stipom Božićem), od kraja Drugoga svjetskog rata do danas.„Ovo je knjiga o, u svijetu nepravedno prešućivanom, uspjehu slovenskog alpinizma, u kojem smo i mi Hrvati, ponajviše ja, imali udjela. Bernadette McDonald (…) u ovoj knjizi opisuje zlatno doba slovenskog i hrvatskog alpinizma. Piše o odlascima u gorske predjele Alpa, Patagonije, Stjenjaka, Hindukuša i Himalaje, što je za tadašnje penjače bio izraz želje za dokazivanjem i izlet s onu stranu željezne zavjese koja je tadašnju državu dijelila od ostatka svijeta. Ovo su priče o fantastičnim uspjesima u najvišim gorskim masivima na svijetu. Priča o usponima po na više od tisuću metara visokim, najstrmijim i najopasnijim liticama na svijetu do vrhova Makalua, Mt. Everesta, K2, Manaslua, Dhaulagirija… Priča je ovo o uspjesima, ali i tragedijama, jer penjanje po najvišim planinama svijeta, naročito ako je riječ o novim smjerovima, na samom je rubu života i smrti. Nažalost, pedeset posto penjača vrhunskih alpinista moje generacije poginulo je u planinama.“ Iz predgovora Stipe Božića„Knjiga Alpski ratnici izvrsno je napisano djelo koje nam pruža analitički i intiman uvid u bogatu, složenu, u svijetu relativno nepoznatu, povijest slovenskog penjanja i njegov utjecaj na razvoj svjetskog alpinizma.“ Viki Grošelj, alpinist i publicist, Slovenija„Moderni alpinizam je britanski izum, ali i srednjoeuropski… Njegovu razvoju pridonijeli su SAD, Japan i posebno zemlje izvan bivše željezne zavjese. Naposljetku, slovenski su penjači cijelu stvar odveli korak dalje.“ Reinhold Messner, alpinist i publicist, Italija„Ovo je epska priča na svim razinama; književnoj, povijesnoj i duhovnoj. Ova kronika planinarske kulture smještena u Istočnoj Europi, podno Julijskih Alpa, prikazuje alpinizam kao osobnu potragu za nacionalnim identitetom. Još nitko nije uspio objasniti kako su 1970-ih godina alpinisti iz siromašne hladnoratovske sjene, koristeći se odjećom i opremom što su je sami izradili (drveni klinovi!), ušli u arenu 8000 metara visokih vrhova. Evo napokon njihove priče!“ Jeff Long, pisac knjige The Wall, SAD„Iako je većina ljudi na karti svijeta jedva može pronaći, Slovenija je dala mnoge od najboljih alpinista na svijetu. Bernadette McDonald uronila je u kulturu, običaje i kontroverze slovenske alpinističke scene i otkrila njezin portret. Njezina najbolja knjiga dosad.“ Greg Child, alpinist i publicist, Australija

U subjektu navedite: FDAR1 a u tekstu: vaše ime i adresa broj telefona vaš razlog Šaljite na mail: [email protected] Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite 'sviđa mi se'!. Vaše mailove šaljite do 16.

MARC zapis - ID: 95143 ... U suradnji s izdavačkom kućom VBZ darujemo 2 primjerka knjige Bernadette McDonald 'Alpski ratnici'. U subjektu navedite: FDAR1 a u tekstu: vaše ime i adresa broj telefona vaš razlog Šaljite na mail: [email protected] Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite 'sviđa mi se'!.

POVEZANE KNJIGE