Prašina u vjetru

Prašina u vjetru - Snyder, Gary | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Snyder, Gary
DIMENZIJA
12,81 MB
NAZIV DATOTEKE
Prašina u vjetru.pdf
ISBN
5090483724989

OPIS

Gary Snyder (San Francisco, 1930.) autor je 30-ak pjesničkih zbirki, 10-ak proznih i esejističkih knjiga, dvije knjige putopisa… i predložak za lik Japhyja Ridera u Kerouacovu romanu Dharmine skitnice. Dobitnik je svih uglednijih američkih nagrada za poeziju, uključujući Pulitzerovu 1975. godine. Snyder ne izmišlja, nego promišlja svijet, poezija mu je meditativna, a praksa fizička i meditirajuća. Kako se radi o osobnosti bitno formiranoj na dalekoistočnoj duhovnosti, ponajprije zen budizmu s povremenim izletima u indijski budizam, na pripadnosti antigradskom pokretu i ekologiji, interesu za antropologiju i šamanizam, njegovu poeziju napučuju motivi svakodnevnog rada i događajnosti, divljenja trenutku i prirodi. Konkretno je prožeto univerzalnim, apsolut Snyder pronalazi u jednostavnosti. Strofe su grafički i ritmički raznoliko građene, s čestim uvučenim i stepenastim stihovima. Stihovi pak slobodni, ponekad autor stavlja praznine/pauze usred stiha, dok jezikom zna provocirati gramatiku i pravopis. U svojoj ukupnosti njegova poezija teži iskazivanju radosti „u čistoj igri postojanja“. I uspijeva u tome. Gary Snyder je metafizičar svakodnevice i pjesnik čija poezija može promijeniti čovjeka.

BiH-Hrvatska-Svijet Details Jan 11 2021 POZIV ZA DONACIJU NOVČANE POMOĆI ZA STRADALE U POTRESU U REPUBLICI HRVATSKOJ ... Izložbom "Prašina u vjetru" slikari „Moslavačkog štrka" nastoje otvoriti srca drugih prenoseći pozitivne emocije, svjesni da ništa ne traje zauvijek i da smo samo prašina u vjetru života, ali međusobno obogaćeni ljubavlju prema slikarstvu. Zemaljske stvari nestaju kao prašina na vjetru", istaknuo je. U korizmi, koja završava na Uskrsnu nedjelju, ove godine 21.

Zatvorim oči Samo na tren i taj trenutak prođe Svi moji snovi Pred očima mi prolete u znatiželji. Prašina na vjetru Oni su samo prašina na vjetru.

POVEZANE KNJIGE