Crna limfa / zeleno srce

Crna limfa / zeleno srce - Matijašević, Željka | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Matijašević, Željka
DIMENZIJA
9,17 MB
NAZIV DATOTEKE
Crna limfa / zeleno srce.pdf
ISBN
3321978840868

OPIS

Crna limfa/Zeleno srce: Alternativni leksikon duše Željke Matijašević je glosar pojmova koje je autorica smatrala značajnima za kolektivno i individualno psihičko ljudsko stanje. Kao i u običnom leksikonu, uz pojam se nalazi njegova definicija, no za razliku od običnih leksikona, u alternativnom je selekcija pojmova i metodologija njihove obrade drukčija.U njemućete naći naizgled proizvoljno odabrane natuknice s nedosljedno odrađenim defnicijama, bez simulacije objektivnog odmaka. No upravo takvim, subjektivnim i ironičnim pristupom autorica iz pojmova duhovito izvlači ona svojstva koja su važna u nekim ne tako rijetkim životnim situacijama. U onima koje se tiču naše psihičke dobrobiti. Matijašević skoro uvijek ekstrapolira i za opis pojma uzima pojedinačni primjer koji sinegdohalno ili metonimijski funkcionira kao globalna metafora. Uvidi do kojih pritom dolazi često su potpomognuti primjenom psihoanalitičkog instrumentarija na kojem je, između ostalog, ova sveučilišna profesorica doktorirala te o kojem je napisala nekoliko znanstvenih knjiga. U ovoj neznanstvenoj knjizi, koja parodira znanstvenu strukturu leksikona kao takvog, ona se koristi istim instrumentarijem da bi prikazala kako funkcioniraju narcisi, egomanijaci, razni psihopati i sociopati koji su postali društvena norma umjesto iznimke. Želite li znati što je zajedničko melankoliji i fatalnim ženama ili koja je povezanostpatokracije i tramvaja? Alternativni leksikon duše će vam sve objasniti i pritom vas dobro nasmijati.

godine, 13 x 20 cm, meki uvez, 199 stranica. Knjiga je potpuno nova, nečitana - stanje je vidljivo na slikama. Crna limfa/Zeleno srce: Alternativni leksikon duše Željke Matijašević glosar je pojmova koje je autorica smatrala značajnima za kolektivno i individualno psihičko ljudsko stanje.

Nakon upadljivog zastoja početkom desetljeća, izdavačka djelatnost zagrebačkog Durieuxa u novije vrijeme prolazi vidan revival.U proteklih godinu-dvije ova je kuća tako objavila niz zapaženih naslova beletrističke i nebeletrističke provenijencije, poput zbirke priča "Tamno ... II Željka Matijašević: Crna limfa / Zeleno srce 455 Prodajem knjigu sa slike novu nekorišenu.. U cijenu Crna limfa / zeleno srce leksikon je s ukupno stotinu i jednom natuknicom.

POVEZANE KNJIGE