Slavonice

Slavonice - Jakšić, Martin | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jakšić, Martin
DIMENZIJA
12,55 MB
NAZIV DATOTEKE
Slavonice.pdf
ISBN
1015030886070

OPIS

Slavonice dijalektološke i frazeološke donose opsežno i vrijedno paremiološko i leksičko blago kao rezultat višegodišnjeg marljivog istraživanja, prikupljanja, provjeravanja, uređivanja i obrade na velikom i idiomski raznolikom socio-kulturnom arealu istočne Hrvatske i temeljitom ispisivanju iz brojnih pisanih izvora. Građa se temelji na slavonskom dijalektu (slavonskoj ikavici, ekavici, jekavici, štakavici i šćakavici, na seoskim i gradskim govorima od iskona do danas), djelomično akcentiranom. “Pisano je vrlo pregledno, primjerenim metajezikom i stilom, što ga čini pristupačnim ne samo dijalektolozima i frazeolozima, nego i kroatistima, slavistima, etnolozima, etimolozima, piscima, povjesničarima jezika i drugim stručnjacima. Knjiga je namijenjena tzv. široj javnosti, kultunim i zavičajnim društvima, čitaonicama i muzejima, zavičajnoj nastavi hrvatskoga jezika, školskoj i fakultetskoj naobrazbi i pisanju odgovarajućih priručnika i udžbenika, tematskog i etnološkog rječnika da bi se zanemarena nematerijalna kulturna baština njegovala i sačuvala za sadašnje i buduće naraštaje.” -Martin Jakšić“Djelo je relevantno i kao frazeološka zbirka, ali i kao doprinos očuvanju organskih idioma u vrijeme kad im se pod utjecajem općenacionalnoga jezičnog standarda neprestano smanjuje komunikacijski doseg, čemu doprinose i sociolingvistička strujanja kojima su organski idiomi izloženi u vrijeme globalizacije.” -Marko Samardžija “Riječ je o zbirci slavonskih uzrečica, mudrih izreka, poslovica, klišeja, parafraza, frazema i frazeoloških sraslica te imena i naziva. Pomno skupljeni i funkcionalno razvrstani izrazi i izreke svjedoče, kako ističe sam autor, o “životnoj mudrosti nastaloj na temelju slavonskoga načina gledanja na svijet i život.” -Josip Užarević

Am Mittwoch ist es in der Region Slavonice noch sonnig, die Bewölkung nimmt im weiteren Verlauf aber insgesamt zu. Dabei fällt am Donnerstag und Freitag Schnee.

We visited Landštejn Castle on a tour and this is just a short review to encourage others with an interest in history to do so as ... Slavonice Slavonice, město ležící na pomezí Čech, Moravy a Rakouska, stojí na gotických základech, přesto jsou proslulé zejména svou renesanční zdobností. Bohatá sgrafita na fasádách, čelní štíty s obloučky a volutami, v domech ukryté unikátní sklípkové klenby a nástěnné renesanční malby - to vše dělá ze ... Závěrečná zpráva Slavonice korona Torza 2020.

POVEZANE KNJIGE