Slavonice

Slavonice - Jakšić, Martin | Siezrobi.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jakšić, Martin
DIMENZIJA
10,89 MB
NAZIV DATOTEKE
Slavonice.pdf
ISBN
4213745764513

OPIS

Slavonice dijalektološke i frazeološke donose opsežno i vrijedno paremiološko i leksičko blago kao rezultat višegodišnjeg marljivog istraživanja, prikupljanja, provjeravanja, uređivanja i obrade na velikom i idiomski raznolikom socio-kulturnom arealu istočne Hrvatske i temeljitom ispisivanju iz brojnih pisanih izvora. Građa se temelji na slavonskom dijalektu (slavonskoj ikavici, ekavici, jekavici, štakavici i šćakavici, na seoskim i gradskim govorima od iskona do danas), djelomično akcentiranom. “Pisano je vrlo pregledno, primjerenim metajezikom i stilom, što ga čini pristupačnim ne samo dijalektolozima i frazeolozima, nego i kroatistima, slavistima, etnolozima, etimolozima, piscima, povjesničarima jezika i drugim stručnjacima. Knjiga je namijenjena tzv. široj javnosti, kultunim i zavičajnim društvima, čitaonicama i muzejima, zavičajnoj nastavi hrvatskoga jezika, školskoj i fakultetskoj naobrazbi i pisanju odgovarajućih priručnika i udžbenika, tematskog i etnološkog rječnika da bi se zanemarena nematerijalna kulturna baština njegovala i sačuvala za sadašnje i buduće naraštaje.” -Martin Jakšić“Djelo je relevantno i kao frazeološka zbirka, ali i kao doprinos očuvanju organskih idioma u vrijeme kad im se pod utjecajem općenacionalnoga jezičnog standarda neprestano smanjuje komunikacijski doseg, čemu doprinose i sociolingvistička strujanja kojima su organski idiomi izloženi u vrijeme globalizacije.” -Marko Samardžija “Riječ je o zbirci slavonskih uzrečica, mudrih izreka, poslovica, klišeja, parafraza, frazema i frazeoloških sraslica te imena i naziva. Pomno skupljeni i funkcionalno razvrstani izrazi i izreke svjedoče, kako ističe sam autor, o “životnoj mudrosti nastaloj na temelju slavonskoga načina gledanja na svijet i život.” -Josip Užarević

o víkendech od 10.00 -17.00 hodin, a to i v muzeu 20. století. Kontakt Základní škola Slavonice, okres Jindřichův Hradec Jana Žižky 395 378 81 Slavonice Telefon: 384 493 230 E-mail: [email protected] Slavonice mají schválený nejdůležitější dokument k hospodaření v roce 2021.

století. Kontakt Základní škola Slavonice, okres Jindřichův Hradec Jana Žižky 395 378 81 Slavonice Telefon: 384 493 230 E-mail: [email protected] Slavonice mají schválený nejdůležitější dokument k hospodaření v roce 2021. Podívejte se, co se chystá, jsou vybrané větší akce a opravy.

POVEZANE KNJIGE