Bestijarij

Bestijarij - Gombrowicz, Witold | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Gombrowicz, Witold
DIMENZIJA
11,71 MB
NAZIV DATOTEKE
Bestijarij.pdf
ISBN
4311592705650

OPIS

“Gombrowiczev bestijarij nije samo bogat i slojevit, već je iznad svega složen i višeznačan.” Włodzimierz Bolecki “Činilo bi se da, po piščevim riječima – ‘Priroda. Neću prirodu, za mene su priroda ljudi’ – u njegovim djelima nema previše toga o životinjama. Bolecki dokazuje da to nije istina.” Renata Metzger, Gazeta Wyborcza “U Gombrowiczevu bestijariju mo­­že se izdvojiti nekoliko različitih pod­ručja od kojih je svako primjer druge perspektive upisane u gombrovičevski motiv životinja. Udubljujući se pozorno u čitanje Gombrowiczevih djela, može se za­mijetiti začudna količina posebnih naziva životinja kakvima se pi­sac služi na različitim razinama svojih tekstova – tih naziva ima oko sto četrdeset. Pojavljuju se na stilističkoj razini, u narativnim ko­men­tarima, u fabularnim konstrukcijama, u frazeologemima, poslovicama, u leksi­kaliziranim iz­rekama i usporedbama te u filozofskim di­skursima. Za pisca koji je višekratno iskazivao svoj désinté­ressement spram prirode, takva gomila naziva životinja kao element tekstualne poetike mora izazivati divljenje prema njegovu znanju, a prije svega – poticati na razmišljanje.” Iz uvoda Włodzimierza Boleckog

zbirka tekstova legendi u prozi ili stihovima o pravim ili fantastičnim životinjama . 2.

Svaka tablica ima posebne kategorije jer se i životinje kao i njihove reprezentacije, razlikuju od djela do djela. U Piligrinu životinje se promatraju kao odraz kazne zbog počinjenih grijeha što je povezano s tjelesnim, odnosno nedostatkom ... Egzempli kao srednjovjekovni bestijarij : animalistički egzempli u hrvatskoglagoljskom književnom korpusu // Vidjeti Ohrid : referati hrvatskih sudionica i sudionika za XIV.

POVEZANE KNJIGE