Naše duše u noći

Naše duše u noći - Haruf, Kent | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Haruf, Kent
DIMENZIJA
8,10 MB
NAZIV DATOTEKE
Naše duše u noći.pdf
ISBN
2599508666704

OPIS

„Mnogi romani bave se potragom za srećom, no iz ovog zrači njezina istinska prisutnost.“ Ursula K. Le GuinJedne svibanjske večeri Addie odlazi u posjet Louisu i na njegovo zaprepaštenje predlaže mu da ponekad spava s njom, bez seksa, zbog potrebe za ljudskom bliskošću – da leže jedno uz drugo u mraku i naprosto razgovaraju. Kao i Harufovi prethodni romani, i njegov posljednji, posthumno objavljen roman Naše duše u noći smješten je u istočni Colorado, u izmišljeni gradić Holt, konzervativan i religiozan, gdje svatko svakoga poznaje, koji su promatrači izvana skloni otpisati kao uskogrudan i nazadan. No Holt je nastanjen uglavnom radišnim, pristojnim, čestitim i nepretencioznim ljudima. Toj kategoriji pripadaju i glavni junaci Harufova romana – sedamdesetogodišnjakinja Addie Moore i njezin vršnjak Louis Waters.„Pisati o svakodnevnom životu teška je zadaća. Potrebna je hrabrost da bi se pokušalo prikazati živote toliko obične da nisu čak ni osobito nesretni. Stoga se sreća – ne seksualno zadovoljenje, ne ispunjenje poslovnih ambicija, ne ekstaza, niti blaženstvo, nego svakodnevna sreća – praktički više ne pojavljuje u književnosti. To je možda zato što joj ne vjerujemo, što je smatramo sentimentalnošću, zamjenjujući autentičan osjećaj lažnim. Da bi zvučao istinito, i najskromniji oblik ispunjenja i zadovoljstva mora biti opisan sa sviješću o ljudskoj manjkavosti i okrutnosti i mogućnosti bolesti, propasti i smrti. Jedna kriva, lažna riječ može sve učiniti nevjerodostojnim i lažnim. Ne čini mi se da u ovom romanu Kenta Harufa postoji ijedna lažna riječ.“ Ursula K. Le Guin„Elegičan, sjetan i empatičan… trijumfalan završetak izvanrednog književnog opusa.“ The New York Times„Posve očaravajuće… Svedeno na elementarnu čistoću izraza… tako blaga, pomno dotjerana proza… poput blagoslova koje nismo imali pravo očekivati.“ The Washington PostO autoru: Kent Haruf rođen je 1943. u gradiću Pueblo, u Coloradu, mjestu radnje svih njegovih romana. Prvi roman, The Tide That Binds (1984), dobitnik je književne nagrade Whiting Award, potom je 1990. uslijedio roman Where You Once Belonged, a 1999. Plainsong, koji je osvojio nekoliko značajnih američkih književnih nagrada, postavši i finalist nagrade National Book Award. Nakon toga Haruf je objavio još tri romana: Eventide (2004), Benediction (2013) i Our Souls at Night (2015). Godine 2009. Kent Haruf je dobio prestižnu književnu nagradu Dos Pasos Prize for Literature, a 2012. Wallace Stegner Award. Haruf je umro u studenom 2014., a roman Our Souls at Night objavljen je posthumno, u svibnju 2015.

Pronađite najbolje cijene uz najveći izbor! Brza dostava! Knjižničari Gradske knjižnice Rijeka biraju i preporučuju knjige iz naše e-knjižnice. Provjerite aplikaciju i učlanite se u knjižnicu: https://gkr.hr/Magazin... "Naše duše u noći" knjiga je polaganog tempa, lijepa, topla i puna prešućenog prihvaćanja.

Batrin najnoviji komad lani je premijerno prikazan u sklopu Berlinalea, kao i njegov prethodni film »Our Souls at Night« (»Naše duše u noći«) u kojem je angažirao Jane Fondu i Roberta Redforda. Tamna noć duše - optimističan i pozitivan vodič kroz životne nedaće. Svaki se ljudski život sastoji od svjetlosti i tame, sreće i tuge, vitalnosti i umrtvljenja. Proizvod Godina je dana prošla otkad viša inspektorica Amaia Salazar uhitila Jasóna Medinu zbog silovanja i brutalnog ubojstva pastorke Johane Inspektorica u visokoj trudnoći ima samo jedan zadatak prije odlaska na rodiljni: prisustvovati suđ enju Uživajte uzbudljivome nastavku španjolske kriminalističke senzacije romanu Nevidljivi čuvar Društvo je sklono promatrati ovakve „tamne noći" u kliničkim okvirima, kao prepreke koje je nužno prevladati što je brže moguće.

POVEZANE KNJIGE