Filozofija kao liječenje duše

Filozofija kao liječenje duše - Voelke, Andre-Jean | Siezrobi.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togasiezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Voelke, Andre-Jean
DIMENZIJA
7,33 MB
NAZIV DATOTEKE
Filozofija kao liječenje duše.pdf
ISBN
4521356846832

OPIS

Studije povjesničara filozofije razrađuju ideju poznatu još iz tekstova većine antičkih filozofa, da je filozofija terapeutika i da su filozofski tekstovi svojevrsne “duhovne vježbe” koje autor sam prakticira i preporučuje svojim čitateljima “tako da se svaka tvrdnja u tim tekstovima mora tumačiti prije svega u perspektivi učinka koji se želi proizvesti, a ne kao postavka koja adekvatno izražava misao i nazore autora”. Pokušavajući odgovoriti na pitanje omogućuje li poimanje jezika što ga zastupa pojedini antički filozof bolje razumijevanje načina na koji on poima terapijsku funkciju filozofije, Voelke razmatra probleme zdravlja duše i sreće uma u filozofiji Epikurovoj, Hrizipovoj, Marka Aurelija, Seksta Empirika i drugih antičkih mislilaca.

M. Voelkea (Sandorf i Mizantrop, 2017). Danas je prilično razvidno da je filozofija u klasičnoj antici bila razmatrana kao način života, a ne samo kao teorija, što možemo zahvaliti radovima kao što su Duhovne vježbe i antička filozofija, P.

Hadota (Sandorf i Mizantrop, 2013) i Filozofija kao liječenje duše, J. M.

POVEZANE KNJIGE