Na tragu kornjače

Na tragu kornjače - Oblučar, Branislav | Siezrobi.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na siezrobi.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Oblučar, Branislav
DIMENZIJA
5,15 MB
NAZIV DATOTEKE
Na tragu kornjače.pdf
ISBN
3789384710573

OPIS

Pjesma u prozi i tvarna imaginacija u poetici Danijela Dragojevića Rukopis Na tragu Kornjače Branislava Oblučara ujedinjuje književnoteorijski i interpretacijski pristup. Autorovo izlaganje teme varira između načelnih, fino odmjerenih, promišljanja fenomena poput žanra, pjesme u prozi, eseja i imaginacije s jedne te prikladnih i lucidnih čitanja pomno odabranih tekstova-primjera iz tematizirana opusa s druge strane. Umješno se krećući između pojedinosti i globalnog obilježja, pojedinačne figure i imaginacijskoga arhetipa, teksta i žanra, združujući postupke i uvide motivske, stilističke i žanrovske analize, autor je izgradio kompleksni hermeneutički aparat pomoću kojega je prikladno uočavao i tumačio žanrovsku ambivalentnost, poetičke pomake, retoričke, stilske i spoznajne mijene u opusu Danijela Dragojevića. Njegove su postavke dobro argumentirane, temeljene na tekstualnoj analizi, primjerene i nerijetko otkrivačke. Krešimir Bagić, iz recenzije Znanstveni doprinos djela dvojaka je karaktera, jer djelo pruža najtemeljitiji znanstveni i kritički opis Dragojevićeve poetike u domaćoj stručnoj literaturi do danas – kako njegovih pjesničkih zbirki tako i esejističkih rasprava – s nizom zanimljivih uvida i na općenitoj razini i kad su posrijedi čitanja pojedinačnih pjesama i zbirki, ali nije manje važno ni to što je Oblučar rasvijetlio mnoge aspekte pjesme u prozi kao iznimno fluidnoga žanra koji uporno izmiče egzaktnim teorijskim objašnjenjima i klasifikacijama. Služeći se gotovo cjelokupnom relevantnom teorijskom i književnopovijesnom literaturom o tom fenomenu naznačio je pravac i parametre u kojima bi se ozbiljno čitanje tekstova koji su locirani u tu tradiciju ili na nju naslonjeni trebalo kretati. Slaven Jurić, iz recenzije

oknjiženom doktoratu "Na tragu Kornjače: Pjesma u prozi i tvarna imaginacija u poetici Danijela Dragojevića" (Disput, 2017.), o zamkama pisanja o živućem autoru, interesu prema poeziji... razgovarali smo s Branislavom Oblučarom. Na tragu Kornjače - Rukopis Na tragu Kornjače Branislava Oblučara ujedinjuje književnoteorijski i interpretacijski pristup.

razgovarali smo s Branislavom Oblučarom. Na tragu Kornjače - Rukopis Na tragu Kornjače Branislava Oblučara ujedinjuje književnoteorijski i interpretacijski pristup. Autorovo izlaganje teme varira između načelnih, fino odmjerenih, promišljanja fenomena poput žanra, pjesme u prozi, eseja i imaginacije s jedne te prikladnih i lucidnih čitanja pomno odabranih tek Rukopis Na tragu Kornjače Branislava Oblučara ujedinjuje književnoteorijski i interpretacijski pristup.

POVEZANE KNJIGE